Afbeelding
Foto:

Vaccinatie tegen kinkhoest

TWENTE - De GGD Twente biedt met ingang van 16 december ook een kinkhoestvaccinatie aan voor zwangere vrouwen. Vrouwen kunnen na 22 weken zwangerschap de vaccinatie halen die hun kind beter beschermt tegen deze gevaarlijke ziekte.

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Om hen toch al goede bescherming te bieden vanaf de geboorte bieden de GGD's nu landelijk deze vaccinatie aan voor zwangere vrouwen. Zo krijgen zij toch al een zekere immuniteit, waardoor ze minder risico's lopen.

Grote gevolgen
Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en de ziekte is erg gevaarlijk voor jonge baby's. Volgens het RIVM kunnen zij onder meer een longontsteking of erger, hersenschade oplopen. Zelfs overlijden is mogelijk. Jaarlijks worden nog zo'n 170 baby's opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van kinkhoest.

Betere bescherming
Tot nu toe kregen kinderen pas twee maanden na de geboorte het kinkhoestvaccin als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. De eerste maanden waren zij dus niet goed beschermd. Door zwangere vrouwen vanaf de 22-ste week te vaccineren maakt de vrouw antistoffen aan. Deze gaan dan via de placenta naar de baby. Het vaccin is volgens het RIVM veilig; in andere landen krijgen zwangere vrouwen deze vaccinatie namelijk al veel langer. Bijwerkingen zijn uiteraard niet helemaal uitgesloten, maar dit gaat op voor elke vaccinatie. Het specifieke vaccin dat vrouwen krijgen is de DKT- of DKTP-vaccinatie. Deze beschermd daarnaast ook gelijk tegen difterie, tetanus en polio. Het combinatievaccin is nodig omdat er namelijk geen apart kinkhoest-vaccin bestaat.

Praktisch
Vanaf 22 weken van de zwangerschap kunnen vrouwen het vaccin krijgen. Ze moeten dit elke zwangerschap weer opnieuw halen. Via www.ggdtwente.nl is meer informatie te vinden. Ook kan men terecht bij de huisarts/consultatiebureau.