Afbeelding
Foto:

Lezingen HKW in het kader van 75 jaar bevrijding

WIERDEN - Op vrijdag 22 november houdt de Historische Kring Wederden de eerstvolgende bijeenkomst; de eerste van een serie van zes presentaties in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding.

Deze lezingencyclus is vrij toegankelijk voor donateurs van de Historische Kring Wederden. Overige belangstellenden betalen 3,50 euro voor het bijwonen van één van de lezingen. Op dit moment hebben zij een actie indien u van plan bent de lezingen bij te wonen: Als u nu donateur wordt van de Historische Kring krijgt u met maximaal twee personen gratis toegang tot de lezingen in dit kalenderjaar (22 november en 20 december) en krijgt u het magazine WederAardigheden in december gratis thuisbezorgd. U betaalt dan pas vanaf 2020 uw donateursbijdrage van 22,50 euro per jaar. Daarvoor krijgt u drie keer per jaar voornoemd magazine, heeft u gratis toegang tot alle lezingen, kunt u de exposities bezoeken in de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat en gratis deelnemen aan workshops (bijvoorbeeld Aldfaer, genealogie).

Eerste lezing
Deze eerste presentatie wordt gegeven door Kees Kroon (bestuurslid van de HKW) en heeft als thema "Het verzet kraakt", de grootste bankroof ooit die plaats vond op 15 november 1944 bij de Nederlandse Bank in Almelo. In het najaar van 1944 kreeg het verzet er lucht van dat de bezetters grote hoeveelheden geld vanuit het westen des lands over gingen brengen naar dichter bij "de Heimat" gelegen plaatsen (waaronder Almelo) om dit uit handen van de oprukkende geallieerden te houden. De plannen voor deze bankroof werden in Wierden gesmeed, de overval slaagde, maar helaas wisten de Duitsers al na korte tijd enkele betrokkenen te arresteren en kregen zij het geld (in totaal 46,1 miljoen gulden) weer in handen. Ingegaan wordt onder meer op het onderduiken, het probleem om aan distributiebonnen voor levensmiddelen te komen voor de onderduikers, de activiteiten van het verzet en op de voorbereidingen voor de bankroof. Uiteraard komt de bankoverval zelf in detail aan de orde evenals de voor de overvallers ongunstige afloop. Ook de musical die in 2017 werd opgevoerd krijgt de nodige aandacht, samen met de diverse activiteiten die toen in Wierden en andere plaatsen in Twente werden ontplooid.

De lezing
De locatie is het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat in Wierden, de aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Er bestaat ook de mogelijkheid om deze presentaties te houden voor besloten groepen zoals verenigingen, clubs, scholen (aangepaste gastlessen) en andere belangstellenden. Informatie hier over kunt u inwinnen email keeskroon@hetnet.nl.