Afbeelding
Foto:

Week van de pleegzorg: gezinnen gezocht in Almelo

ALMELO - Deze week staat in het teken van de Week van de Pleegzorg. Doel van de week is om aandacht te vragen voor het belang van jeugdzorg, maar ook om concreet meer gezinnen te vinden die deze belangrijke taak op zich willen nemen.

In Almelo zijn op dit moment zo'n 150 gezinnen die actief pleegzorg bieden. Kijken we naar Twente als geheel dan zijn er nu zo'n 600 pleeggezinnen actief. Deze vormen een belangrijke schakel binnen de jeugdzorg. Ze vangen kinderen en jongeren op die door een veelvoud aan omstandigheden tijdelijk of voor langere termijn niet thuis kunnen wonen.

Uitdagende taak
Het opvangen van pleegkinderen is zeker niet een eenvoudige opgave. Toch is het van onschatbare waarde; deze kinderen komen vaak uit moeilijke situaties waardoor de rust en regelmaat van een pleeggezin belangrijk is om weer even echt kind te kunnen zijn.

Meer nodig
Jaarlijks zijn er veel nieuwe gezinnen nodig om pleegzorg te bieden. Door omstandigheden zoals een veranderende gezinssamenstelling en drukte kunnen gezinnen afvallen. Ook is het werk niet eenvoudig, waardoor op termijn mensen ook uitvallen. Jarabee hoopt in de regio Twente dan ook nieuwe pleeggezinnen te kunnen vinden door dit thema bespreekbaar te maken. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op: www.jarabee.nl/pleegouders en op www.openje
wereld.nu.

Beste match
Door meer pleegoudergezinnen te vinden in Almelo en de brede regio moet een zo goed mogelijke match ontstaan tussen het kind en het uiteindelijke gezin. Het kan daarom ook even duren voor kinderen geplaatst kunnen worden. Zo moet een kind passen binnen de bestaande gezinssamenstelling, maar ouders moeten ook overweg kunnen met uitdagingen zoals een beperking.

Eisen
Om in aanmerking te komen voor pleegouderschap moeten mensen wel aan diverse criteria voldoen evenals wettelijke eisen. Men moet minimaal 21 jaar oud zijn en een verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming krijgen. Daarnaast moet men zelf in een heel stabiele situatie zitten. Zo moet men ook goed weten welke uitwerking het pleegouderschap op henzelf kan hebben.