Afbeelding
Foto:

Almelo werkt verder aan kwaliteit binnenstad

ALMELO - Het verbeteren van de binnenstad is een belangrijke ambitie van de gemeente Almelo. Een goed bereikbare, fysiek aantrekkelijke binnenstad is een belangrijke voorwaarde voor de leefbaarheid binnen de gemeente. Ook de komende tijd zal weer veel aangepakt worden in het Almelose stadshart.

Het college van Burgemeester en Wethouders werkt samen met de gemeenteraad, ondernemers, binnenstadspartners en inwoners aan het creƫren van een mooie, leefbare binnenstad. Hierbij is er ook geregeld nieuw of geactualiseerd beleid ter ondersteuning.

Mooie binnenstad
Om ook te werken aan een aantrekkelijker binnenstad stelt het college de gemeenteraad voor om een vervolg te geven aan de Subsidieregeling Gevelverbetering, die dan tot 2022 door zal lopen. In 2015 stelde de gemeente deze regeling open met als doel om pandeigenaren te stimuleren om hun gevels te verbeteren of te herstellen. Met deze regeling werden zeven beeldbepalende gevels opgeknapt. Met name de aantrekkelijkheid en ruimtelijke kwaliteit van de historische binnenstad was een belangrijk verbeterpunt. Dankzij inzichten bij de eerste subsidieronde past de gemeente dan wel enkele wijzigingen toe. Zo zet de gemeente niet meer een apart 'gevelinspiratieteam' in, omdat dit weinig toegevoegde waarde bleek te hebben. Ook is aanpassing van de reclamevoering niet langer opgenomen in de subsidie; dit vrat namelijk veel van de financiƫle ruimte op bij de regeling, geld dat beter gebruikt kon worden voor de daadwerkelijke gevelaanpassing. De beoogde subsidieregeling krijgt een potje van in totaal 150.000 euro, waarbij per aanvraag tot maximaal 15.000 euro verstrekt kan worden.

Bereikbare binnenstad
Naast het voortzetten van de gevelverbetering stelt het college van B&W ook voor om de binnenstad verkeerskundig aan te pakken. Zo kwam men met aanpassingen van het verkeersregime om de binnenstad nog aantrekkelijker te maken voor fietsers. Onder meer door het autovrij maken van de Klara Zetkinstraat, de Rosa Luxemburgstraat, de Corridor en het Marktplein. Er komt tevens een proef met toelaten van verkeer in de Grotestraat.