Afbeelding
Foto:

Nieuwe tentoonstelling Kunsthal Hof 88

ALMELO - Van 2 november tot en met 29 december 2019 zijn de werken van Thijs Buit, Henk Spaaks en Bertha thoe Schwartzenberg te bewonderen in Kunsthal Hof 88.

De opening is op zaterdag 2 november 2019 om 15.00 uur door de commissaris van de Koning Andries Heidema. Kunstenaar Thijs Buit is daarbij aanwezig. Emma Finkers verzorgt muziek op de harp.

Thijs Buit

Kunstenaar Thijs Buit (1934) exposeerde vijf jaar geleden in Kunsthal Hof 88 ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. Nu is opnieuw werk van hem te zien, gemaakt in de afgelopen vijf jaar. Kleurrijke doeken die weer een andere kant van zijn schilderkunst laten zien. Tijdens deze tentoonstelling is eveneens een publicatie te verkrijgen van zijn laatste werk in deze periode, met essays van een aantal mensen uit zijn kunstzinnige omgeving. Het eerste exemplaar wordt tijdens de opening aan de commissaris van de Koning aangeboden.

Henk Spaaks

Pas op latere leeftijd begon Henk Spaaks (1934-2018) aan zijn artistieke loopbaan. Bij een van de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland Aemula Naturae (ARS, opgericht in 1694), heeft hij zich de laatste 24 jaar van zijn leven gespecialiseerd in grafische technieken, met name in het etsen. Zelf zei hij hierover: "Het ambachtelijke, gefaseerde werkproces spreekt mij enorm aan. Alles puur handwerk. De grafische ruimte is vol van ouderwetse (ongezonde) aroma's." Van het duiden van zijn werk hield hij niet, zoals hij zei: "Het eindproduct, het plaatje moet voor zichzelf spreken."

Thoe Schwartzenberg

Beeldhouwer Bertha thoe Schwartzenberg (1891-1993) heeft een vrij klein oeuvre op haar naam staan. Het bestaat voornamelijk uit portretten en dierfiguren. Haar vroege werk is vrij streng gestileerd en laat de invloed van Mendes da Costa duidelijk blijken. Haar latere beelden zijn wat ronder en vloeiender van vorm. Door de onmiskenbare kwaliteit van haar beelden wordt zij zeer gewaardeerd binnen de Nederlandse beeldhouwkunst van de eerste helft van de 20ste eeuw.

Kom eens langs

U kunt de werken zien aan Elisabethhof 6. Eke middag geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Op maandag gesloten. De toegang is gratis. Giften/ donaties worden gewaardeerd. Zie www.kunsthalhof88.nl voor alle komende tentoonstellingen in 2020.