Afbeelding
Foto:

Bewustwordingscampagne over wietteelt en drugslab

ALMELO - Nederland is een ware topproducent als het aankomt op drugs. De Nederlandse wietteelt is internationaal befaamd en ook op het gebied van synthetische drugs zoals ecstasy produceren we bijzonder veel. Het probleem is alleen: dit is hoogst illegaal én levert veel risico's op voor de gemeenschap. Afgelopen jaar werden maar liefst 189 hennepkwekerijen opgerold in Twente. Hiervan waren 80 in huurwoningen gevestigd, 87 in koopwoningen en 2 keer in een bedrijfspand.

Wietteelt en productie van synthetische drugs zijn belangrijke vormen van ondermijnende criminaliteit. Ze verschaffen criminelen een leuke inkomstenbron, maar leveren ook risico's en overlast op voor de bovenwereld. Deze week bezocht de 'wietcontainer' van Enexis Almelo, wat tevens het startschot was voor een nieuwe bewustwordingscampagne.

Wietcontainer
De wietcontainer trekt al enige tijd door de regio heen, met als doel om bezoekers alert te maken op de signalen die kunnen duiden op een wietkwekerij. De container is compleet uitgerust met lampen, ventilatoren, koofstoffilters en een meterkast met gevaarlijke draden. Politie en gemeenten geven dan tips over het herkennen van een hennepkwekerij en waar men dit kan melden.

Signalen
Buurtbewoners kunnen een hennepkwekerij herkennen aan diverse signalen. Bijvoorbeeld het constante geluid van een ventilator, afgeplakte ramen, stroomdips in de buurt en mensen die zeulen met vele zakken potgrond. Ook warme en vochtige muren kunnen hier op duiden. Het herkennen van een drugslaboratorium voor synthetische drugs is vaak wat lastiger. Mensen zijn minder bekend met dit proces. Ook hier gebruikt men vaak extra ventilatie. Om de specifieke chemische geuren zoals aceton en andere oplosmiddelen binnen te houden worden vaak ramen en kieren afgedicht met purschuim. Een geur vergelijkbaar met vanille kan ook duiden op een drugslab; specifieke chemische verbindingen kunnen zo ruiken. Andere signalen zijn aan- en afvoer van vaten, geblindeerde ramen en plaatsing van camera's. Vaak kiest de exploitant van een drugslab er ook voor om in de buurt van andere 'stinkende' buren te zitten zoals een agrarisch bedrijf of fabriek. Ook kan men andere geuren gebruiken om de typische drugslab-geur te verhullen.

Melden
Hebt u het vermoeden van een hennepkwekerij of drugslab in uw buurt? Neem dan contact op met de politie. Dit kan via 0900-8844 of 112 bij acuut gevaar. Ook kan men anoniem een melding doen via 0800-7000.

Afbeelding