Afbeelding
Foto:

Gemeenten willen taken Soweco verdelen

ALMELO - Hoewel het doel is dat er voor werknemers bij Soweco zo min mogelijk tot zelfs niets verandert, willen verschillende Twentse gemeenten de organisatie goed onder handen nemen. Door taken van Soweco vanuit de gemeente te organiseren, zal deze dienstverlening toekomstbestendig zijn, is de gedachte.

Al enige tijd zitten de gemeenten Almelo, Rijssen-Holten, Twenterand, Wierden, Hellendoorn en Tubbergen met de Gemeenschappelijke Regeling Soweco in hun maag. De organisatie, die steun krijgt vanuit de gemeenten, verkeert in zwaar weer sinds de participatiewet in 2015 in werking trad. Sindsdien worden er geen nieuwe mensen aangenomen voor een sociale werkplaats zoals Soweco die aanbiedt, maar is het de bedoeling dat deze mensen zo veel mogelijk bij reguliere werkplaatsen terecht komen. Daarmee is de toekomst van Soweco onstabiel te noemen, wat voor de gemeenten een financieel risico met zich mee brengt.

Lokale uitvoeringsstrategie
Om financiƫle problemen te voorkomen is er nu het plan om Soweco te ontmantelen en de organisatie te verdelen over de gemeenten. Vanaf 2021 willen de gemeenten de begeleiding van werknemers van de sociale werkplaats zelf op zich nemen. Dit zullen ze ieder op hun eigen manier doen. Er zal worden gekozen voor een lokale uitvoeringsstrategie die passend is bij de gemeente. Waar ze het wel unaniem over eens zijn, is dat ze na 2021 geen van allen nog aandeelhouder van Soweco willen zijn, zodat ze niet langer financieel verbonden zijn aan het bedrijf dat uiteindelijk z'n deuren zal sluiten.

Geruisloos
De betrokken gemeenten willen de plannen de komende weken nog verder bespreken voor ze beginnen met het maken van uitvoeringsplannen. Ze benadrukken dat het voornaamste doel is om de veranderingen zo geruisloos mogelijk te laten verlopen voor de huidige werknemers van Soweco. Zij kunnen in de meeste gevallen op dezelfde plek blijven werken met hetzelfde team, maar zullen in de toekomst een andere naam op de salarisstrook zien. Ook willen de gemeenten de stafmedewerkers van Soweco zoveel mogelijk behouden.