Nacht van de nacht
Nacht van de nacht Foto: Milou Oomens

Nederland is mooi
in het donker

TWENTE - Zelfs 's nachts is het niet donker in Nederland, helemaal niet in stedelijk gebied. Nederland is namelijk één van de landen met de meeste lichtvervuiling. Tijdens Nacht van de Nacht wordt voor deze vorm van vervuiling extra aandacht gevraagd.

Er zijn veel verschillende vormen van verlichting. Er staan bijvoorbeeld zo'n 3,5 miljoen lantaarnpalen in ons land. 's Avonds worden sportvelden verlicht, omdat overdag sporten er voor velen niet in zit. Vanwege veiligheidsaspecten wordt ook verlichting ingezet. Denk hierbij aan onder andere parkeergarages. Verder wordt licht veel ingezet om aandacht te vragen voor iets. Wat dacht u van de reclameborden aan lantaarnpalen of etalages. Of de gebouwen, zoals monumenten of bedrijfspanden, die met spots verlicht worden. Verder kent Nederland, vooral in het westen, veel glastuinbouw. De speciale verlichting in de kassen zorgt voor sneller en betere groei van de gewassen, maar veel licht verlaat de kassen via het dak.

Vermindering
Er is tegenwoordig wel aandacht voor deze vorm van vervuiling. Nieuwe straatverlichting is bijvoorbeeld dimbaar of zo vormgegeven dat alleen dat deel, waar het gewenst is, verlicht wordt. Langs snelwegen is door de overheid ook al, daar waar mogelijk, de verlichting verwijderd. Dit was in eerste instantie misschien een kostenbesparing, maar heeft ook invloed op de hoeveelheid lichtvervuiling.

Beleef de duisternis
Op zaterdag 26 oktober wordt de Nacht van de Nacht georganiseerd. Natuur- en Milieufederaties vragen aandacht voor lichtvervuiling door juist iedereen te laten genieten van duisternis. Zo kan men
in Hoge Hexel gratis meedoen met de wandeling van Stichting Natuur Milieu Wierden. Vertrek is om 19.30 uur bij 't Skoap'nskot. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@natuurmilieuwierden.nl.
Ook organiseert AstronA/Natuurhus Almelo een nachtwandeling onder leiding van een gids. Zintuigen zullen op de proef gesteld worden en er wordt naar de sterren gekeken bij boerderij Wateregge. Aanvang van de wandeling is om 19.30 uur. Kosten bedragen 3,- euro voor volwassenen en 1,- euro voor jeugd tot 12 jaar. Aanmelden kan via info@astrona.nl.

Kijk voor meer informatie en andere activiteiten op www.nachtvandenacht.nl.

Foto: Milou Oomens