Afbeelding
Foto:

Veeg voor het stoken die schoorsteen!

TWENTE - De brandweer is de afgelopen weken al weer diverse keren op pad geweest voor schoorsteenbranden in de regio. In het najaar ziet de brandweer altijd een forse piek qua schoorsteenbranden. Mensen trekken naar binnen en stoken de open haard of houtkachel weer op voor een behaaglijk gevoel. Maar: dit is niet zonder enige risico's.

Jaarlijks zijn er zo'n 2.000 schoorsteenbranden in Nederland. De Brandweer Twente moest de afgelopen vijf jaar maar liefst 575 keer in actie komen voor schoorsteenbranden; gemiddeld dus zo'n 115 per jaar. In Oost Nederland is de schoorsteenbrand zelfs de meest voorkomende oorzaak van woningbrand. Verreweg de meeste schoorsteenbranden ontstaan als gevolg van slecht onderhoud. Gedurende het jaar kan het rookkanaal verstopt raken, onder meer met blad of vogelnesten. Ook wanneer men de schoorsteen niet gebruikt is het belangrijk om deze eens per jaar vakkundig te laten reinigen. Wanneer u de open haard of kachel regelmatig gebruikt is twee keer per jaar reinigen verstandig. De brandweer adviseert dit te laten doen door een gediplomeerde professional van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Veilig stoken
Daarnaast is ook verkeerd stoken een belangrijke oorzaak van brand. Op de website www.brandweertwente.nl geeft de brandweer het advies om de zogeheten 'Zwitserse methode' te gebruiken. Hierbij legt men het meest brandbare materiaal bovenop de stapel. Zo wordt de vlam in de kachel gejaagd met minder schadelijke rook. Door vuur van onder naar boven te geleiden komen minder schadelijke stoffen vrij. Het is belangrijk om na het stoken, ook wanneer het vuur uit is, het rookkanaal nog een tijdje open te houden. Pas wanneer de blokken hout niet meer zichtbaar gloeien kunnen de luchttoevoeren dicht.

Bij brand
Hoort u een loeiend geluid in het rookkanaal? Dit kan duiden op brand. Blus nooit met water maar gebruik zand of hout om het vuur te doven. Sluit direct de schoorsteenklep en de luchttoevoer/deurtjes. Bel 112. Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte. Er kan namelijk een gevaarlijke concentratie koolmonoxide ontstaan. Mede hierom is het verstandig om altijd een CO-melder te plaatsen aan het plafond. Zo krijgt u een goede waarschuwing.