Afbeelding
Foto:

Tweede Tiny Forest bij basisschool Het Letterveld

ALMELO - Het tweede Tiny Forest van Almelo komt bij basisschool Het Letterveld op het Sluiterveld. De gemeente vroeg Almeloƫrs om actief mee te denken naar een leuke plek voor dit kleine bos, waarvan er twee gerealiseerd worden in Almelo.

Het concept van het Tiny Forest is relatief simpel. Het gaat dan om een klein bosperceel, ongeveer zo groot als een tennisbaan. Hier komt dan een mooie diversiteit aan planten, wat ook weer verschillende soorten dieren aan zou kunnen trekken. Deze Tiny Forests worden altijd in de buurt van een basisschool aangelegd. De gedachte is dat kinderen hier namelijk ook les kunnen krijgen over alles wat met de natuur te maken heeft. Zo kunnen ze dit op een leuke, kleinschalige manier in hun eigen buurt ervaren. De praktijk leert namelijk dat kinderen lang niet altijd in een 'echt' bos of natuur komen, waardoor hun belevenis van natuur ook veel minder is. Naast de educatieve waarde kan het ook recreatief een mooie locatie zijn. Bovendien draagt dit bij aan verkoeling op warme dagen en zal een Tiny Forest ook beter water verwerken bij natte periodes.

Locaties
De gemeente, IVN en het Zone.college kozen uit elf inzendingen een uiteindelijke winnaar: basisschool Het Letterveld. Voor het andere Tiny Forest was al een locatie gekozen, namelijk het Doepark De Hagen. Het Integrale Kind Centrum Sluitersveld waar de basisschool onder valt, samen met een kinderopvang en Avedan Welzijn, kwam met een indrukwekkende inzending. Zij willen ook graag de buurt actief betrekken bij de aanleg van het minibos. Ook is de beoogde locatie zeer geschikt om een minibos van minimaal 200 vierkante meter te realiseren.

Planning
Het Letterveld gaat nu aan de slag om als eerste te praten met IVN. Hierna zal de buurt uitgenodigd worden om mee te denken over het uiteindelijke ontwerp van het Tiny Forest en de stappen die nodig zijn om dit te realiseren. Ook zullen afspraken over het beheer van het bos formeel vastgelegd worden. Als een en ander goed verloopt kunnen beide Tiny Forests nog in het lopende plantseizoen - tot maart volgend jaar - aangelegd worden. De kosten worden deels gefinancierd door de Provincie Overijssel.