Springt straks het stoplicht minder vaak op rood?
Springt straks het stoplicht minder vaak op rood?

Betere doorstroming en meer veiligheid op ring van Almelo

ALMELO - De gemeente Almelo laat de verkeerslichten op en om de ringweg van Almelo aanpassen. Dit moet zorgen voor een betere doorstroming op de wegen, maar ook een verbetering van de verkeersveiligheid.

De stoplichten bij 27 kruispunten op en om de ring worden nog voor het einde van het jaar aangepast. Ingenieursadviesbureau Sweco en solution provider Vialis kregen deze opdracht van de gemeente. Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis draagt zorg voor de ombouw van de verkeersregelinstallaties tot intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI's). Sweco gaat deze iVRI's op de 27 kruispunten aansturen met Smart Traffic.

Smart Traffic
Het Smart Traffic systeem brengt diverse concrete voordelen met zich mee voor de weggebruikers. Het heeft een bepaalde voorspellende gave. Zo probeert het een voorspelling te maken van wanneer een voertuig bij een verkeerslicht aan zal komen. KPN zorgt ervoor dat de verkeerslichten met elkaar en met weggebruikers kunnen communiceren. Dankzij 5G-verbindingen weten de installaties dan precies wat er rijdt op de ring, maar ook de status van alle andere verkeersregelinstallaties. Dit maakt het mogelijk om de doorstroming te optimaliseren en bepaalde groepen met prioriteit groen te geven, zoals fietsers en vrachtverkeer. De betere doorstroming moet leiden tot minder uitstoot (geluid, fijnstof, CO2) en een betere verkeersveiligheid.

Bereikbare binnenstad
Almelo heeft een vlinderstructuur, waardoor grote groengebieden diep de stad indringen. Dit heeft als keerzijde dat de afstanden binnen de stad relatief groot zijn ten opzichte van het aantal inwoners (73.000). In de mobiliteitsvisie van de gemeente spelen bereikbaarheid van de binnenstad en de werkgebieden een grote rol naast leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid. Bovendien wil de gemeente voorop lopen met mobiliteitsinnovaties, zowel sociaal-organisatorisch als digitaal en technisch. Rob Hulleman, senior Verkeerskundige bij de gemeente Almelo: "We hebben de ambitie om onze infrastructuur klaar te maken voor de toekomst en de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Toepassing van Smart Traffic past volledig bij deze opgave."