Afbeelding
Foto:

Na 10 jaren was het op!

Tegenwoordig staan we niet raar te kijken als een beetje auto meer dan 10 jaren meegaat. De zogenaamde Youngtimerregeling die de Belastingdienst toestaat voor ondernemers, is om die reden vandaag de dag dan ook uiterst populair. Voor slechts 35% bijtelling over de dagwaarde van een youngtimer van de zaak, ouder dan 15 jaar, kun je op jaarbasis voordelig rondrijden. En dan gaat het toch vaak om luxe premium auto's die ook momenteel nog makkelijk op kunnen boksen tegen een beetje moderne middenklasser. Niet gek!
In de jaren '60 en '70 zou dat een stuk minder logisch zijn geweest. Destijds was het na maximaal 10 jaren wel gedaan met je Datsun Cherry, Opel Kadett of Honda Civic. Motoren die meer dan 100.000 kilometers hadden volgemaakt waren wel zo'n beetje afgeschreven, de carrosserie vaak vol roest. De auto kon naar de sloop. Misschien herinnert u zich nog wel het programma Tros Kieskeurig, waarin presentator Hein van Nievelt de rubriek 'Het wrak van de weg' presenteerde. Daarin stond een wat beteuterde consument centraal die een mooie occasion had gekocht, die achteraf compleet doorgeroest bleek te zijn en door de veren hing. Het item eindigde dan bijna altijd met het wrak dat door een pers tot schroot werd verwerkt. Daarbij vergezeld met de tune uit een liedje van het Cocktail Trio, "Die zien we nooit meer terug!"
Het is dan ook niet zo gek dat je vandaag de dag van slechts enkele merken nog regelmatig exemplaren rond ziet rijden. Denk dan bijvoorbeeld aan een Volkswagen Kever, een Volvo Amazone of een stevige oude Mercedes. Een Toyota Corolla, een Fiat Ritmo of een Simca 1000 zie je vrijwel niet meer of het moet een goed geconserveerd exemplaar zijn dat door een echte liefhebber al die jaren in een schuur is vertroeteld. En stel jezelf dan nog eens de vraag in welke auto jouw ouders reden in die jaren en of je daarvan nog exemplaren ziet rondrijden in 2019. Bij het weerzien geeft dat vaak mooie herinneringen, toch?

Auteur:
Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. Facebook.com/twentsesaabvrienden en Facebook.com/HAVmedia. Foto: WikiMarco / publiek domein