Afbeelding
Foto:

Bijzondere kennismaking

WIERDEN - Chris Sands, kleinzoon van majoor Robert Saville, brachtt samen met zijn (kersverse) echtgenote een bezoek aan Wierden afgelopen zaterdag in het kader van hun huwelijksreis.

Majoor Saville was één van de commanderende officieren van het Canadese Algonquin Regiment dat Wierden na vijf dagen van felle strijd met de bezetters op 9 april 1945 wist te bevrijden. Robert Saville heeft na de oorlog niet of nauwelijks over zijn ervaringen gedurende de tweede wereldoorlog willen vertellen, ook niet op aandringen van zijn kinderen en kleinkinderen toen zijn fotoalbums uit die roerige periode onder hun ogen kwamen. "Those were different times" zie hij dan, waarmee dat onderwerp werd afgesloten.

Ontvangst
Samen met van Arnold Detmar, een Nederlandse collega van Chris (die hen in Nederland begeleide tijdens hun reis) arriveerden Chris en zijn echtgenote Lisa om 11.00 bij de Historische Kring Wederden, waar zij onder het genot van koffie/thee met wat lekkers kennis maakten met een aantal bestuursleden en donateurs van de HKW en met een zeer belangstellende wethouder Richard Kortenhoeven. Vervolgens gaf Kees Kroon een presentatie over "The fight for Wierden" van 5 tot en met 9 april 1945 inclusief de bezoeken die familieleden, veteranen, actief dienenden en aangehorigen van het Algonquin Regiment aan Wierden brachten in de loop der jaren. Daarna werd per auto een rondrit gemaakt langs belangwekkende punten rond het gevecht om Wierden, die begon in Almelo nabij de Bellinkhof, wat diende als officiers-mess. De rit werd vervolgd richting het dorp, waar destijds zwaartepunten van de gevechten om Wierden lagen. Onderweg werd nog even gestopt bij het monument aan de Almelosestraat ter nagedachtenis aan de 10 gefusilleerde mannen.