Afbeelding
Foto:

Zorgbelang Overijssel geeft advies en ondersteuning

ALMELO - Zorgbelang Overijssel biedt in Overijssel gratis onafhankelijke cliëntondersteuning aan kwetsbare burgers die er zelf niet meer uitkomen of kortstondig een onafhankelijk advies nodig hebben.

De gratis cliëntondersteuning is inmiddels al wel bekender geworden bij de doelgroep. Zo maken kwetsbare mensen en mantelzorgers in heel Overijssel al gebruik van deze onafhankelijke dienstverlening. Maar het is nog niet zo breed bekend als eigenlijk nodig is. Burgers lopen immers nog vaak tegen vervelende situaties aan in het contact met gemeenten en overheden, waardoor een onafhankelijke derde partij uitkomst biedt.

Voorbeelden
In praktische zin kan Zorgbelang Overijssel advies en bemiddeling bieden bij diverse zorggerelateerde vraagstukken en conflicten. Bijvoorbeeld: een verlamde cliënt heeft behoefte aan verschillende aanpassingen in huis. Met de gemeente wordt besproken wat er wel of niet nodig is. Maar ook: een gehandicapte man heeft een passende en goedkope rolstoel gevonden op internet. De gemeente wil deze rolstoel deels vergoeden, want hij is niet van de reguliere leverancier. Zorgbelang bemiddelt. Ook voor bijvoorbeeld psychische zorg kan een cliëntondersteuner ingeroepen worden wanneer bemiddeling of advisering wenselijk is.

Onafhankelijkheid
In een gemeente maakt de cliëntondersteuning veelal onderdeel uit van de lokale welzijnsorganisaties. Wanneer mensen echter juist een conflict daarmee hebben of niets mee te maken willen hebben kan een onafhankelijk persoon van Zorgbelang ingezet worden om hen bij te staan. Bel voor informatie naar 074 2913597 of mail naar clientondersteuning@zorgbelang-overijssel.nl. Steeds meer gemeenten kiezen voor een laagdrempelige ombudsman of -vrouw voor het sociaal domein. Dit voorkomt vaak lange procedures. Om de onafhankelijkheid te waarborgen, is een ombudspersoon dan in dienst van Zorgbelang Overijssel. Wilt u weten of uw gemeente ook een ombudsfunctie heeft, neem dan contact op met Zorgbelang Overijssel.