Afbeelding
Foto:

Meer aandacht voor horen

TWENTE - Deze week is er extra aandacht voor het gehoor. Naast dat maandag de Internationale Dag van de Gebarentaal was, is deze zaterdag ook nog eens Wereld Dovendag.

In Nederland zijn naar schatting 10.000 tot 13.000 mensen echt geheel doof of zwaar slechthorend. Daarnaast kampt zo'n 1,5 miljoen mensen in meer of mindere mate met slechthorendheid. De verwachting is dat het aantal mensen met ouderdomsdoofheid de komende jaren nog verder toe zal nemen, als gevolg van de vergrijzing. Mannen kampen vaker met doofheid dan vrouwen, een verschil dat zeker vanaf je zestigste fors toeneemt.

Preventie
Naast ouderdomsdoofheid is ook lawaaidoofheid een belangrijke oorzaak van slechter horen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor preventie van dit fenomeen. Zo zijn werknemers en festivalgangers zich beter bewust van de risico's van blootstelling aan extreme herrie. Zelfs eenmalige blootstelling zou al voor permanente schade kunnen zorgen. Het dragen van gehoorbescherming is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Veel mogelijk
Op het gebied van medische technologie en hulpmiddelen is tegenwoordig ook veel meer mogelijk dan vroeger. Zo kunnen kinderen al vroeg geholpen worden aan doofheid, onder meer door het implanteren van een gehoorapparaat. Voor mensen die op termijn met ouderdomsdoofheid kampen is het 'normale' gehoorapparaat een goede oplossing. Ook hier staat de technologie niet stil. Gehoorapparaten worden steeds kleiner maar hebben wel steeds meer technologie. Zo is de nieuwste generatie haast onzichtbaar, maar kunnen ze bijvoorbeeld wel direct verbinden met een mobiele telefoon. Kleinere apparaten dragen bij aan een stukje zelfvertrouwen voor de gebruiker, die vaak zelfbewust is bij een groter apparaat.