Afbeelding
Foto:

Waterstand in Twente nog steeds laag

TWENTE - De grondwaterstand in Twente is nog steeds zorgwekkend. Hoewel we de afgelopen weken gelukkig wat meer regen zien, is er nog steeds geen sprake van herstel.

Het Waterschap Vechtstromen kampt nog steeds met uitdagingen als gevolg van aanhoudende droogte. De recordbrekende zomer van 2018 zorgde al voor fikse watertekorten, waardoor beheersmaatregelen nodig waren zoals onttrekkingsverboden. Boeren mogen dan geen of veel minder water gebruiken voor hun gewassen. Dit jaar begon de zomer al met tekorten, die helaas verder opgelopen zijn. Met name de hoge Twentse zandgronden zijn problematisch; zo kwamen veel beken en sloten droog te staan. De laatste becijfering van het Waterschap geeft aan dat de grondwaterstand ruim een halve meter lager is dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Sterker nog, deze is zelfs iets lager dan vorig jaar rond deze tijd. De verwachting is dat het neerslagtekort boven de 250 millimeter blijft liggen, wat nu de richtlijn is voor de onttrekkingsverboden. De hoop is op een nat najaar, om zo het regentekort weer wat in te kunnen lopen. Dit moet dan verdere natuurschade voorkomen.

Problemen
Om zoveel mogelijk problemen te voorkomen stelde het Waterschap dit jaar diverse onttrekkingsverboden in, zowel rondom kwetsbare natuurgebieden als binnen de bebouwde kom.