Afbeelding
Foto:

Rijbewijs verlengen kan nu ook online in Almelo

ALMELO - De gemeente Almelo werkt veel aan het verbeteren van de eigen dienstverlening. Ook samen met externe partners kijkt men constant naar wat haalbaar is om inwoners nog beter te kunnen helpen. Vanaf nu komt hier ook een nieuwe mogelijkheid bij: Almeloërs kunnen nu bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (beter bekend als de RDW) online hun rijbewijs verlengen.

De RDW is momenteel begonnen met een proef waarbij inwoners van deelnemende gemeenten online een verlenging van het rijbewijs aan kunnen vragen via de website van de RDW. Voor het afhalen van het rijbewijs moet men dan nog wél naar het stadhuis. Naast Almelo doen ook nog 27 andere gemeenten mee op dit moment, een aantal dat volgens de RDW nog verder zal groeien de komende maanden. De voordelen voor de automobilist zijn een snelle verwerking en men hoeft niet naar het stadhuis voor de aanvraag. Voor de gemeente scheelt dit dan weer in de drukte aan de balie. Het terugdringen van de hoeveelheid verplichte contactmomenten is dus een mes wat aan twee kanten snijdt. Zo blijft namelijk ook meer tijd over voor gemeentelijk medewerkers om andere, complexere vraagstukken van inwoners te behandelen. Een aanpak dit in andere gemeenten ook al erg succesvol bleek.

Hoe werkt het?
Om het rijbewijs online aan te vragen moet men gebruik maken van een Android-telefoon met NFC-lezer. Via https://rijbewijsaanvragen.rdw.nl/ logt men dan in met DigiD. U kunt dan kiezen welke achternaam u op het rijbewijs wilt hebben en op welke locatie u het af wil halen. Na betaling via iDeal wordt de aanvraag verwerkt. Wel moet u nog een pasfoto laten maken door een RDW-erkende fotograaf. In Almelo is dat op dit moment Fotostudio Smit aan de Ambachtstraat 18. De fotograaf stuurt dan de foto samen met uw handtekening naar de RDW. Omdat het op dit moment gaat om een proef is deze mogelijkheid nog niet beschikbaar voor Apple-telefoons. Na aanvraag duurt het twee werkdagen waarna het rijbewijs bij de gemeente af te halen is in het stadhuis.

Meer fotografen
De gemeente en RDW nodigen fotografen uit om zich aan te melden voor de proef. Zij kunnen via de RDW dan een erkenning krijgen voor het maken en verwerken van de pasfoto's en handtekeningen van de aanvrager.

Haken en ogen
Het online verlengen van het rijbewijs zal helaas niet voor iedereen even makkelijk zijn, maar het gaat dan ook om een proef. Zo heeft men in sommige gevallen een verklaring van geschiktheid nodig, wat weer zijn eigen procedures met zich meebrengt.