Shutterstock.com
Shutterstock.com Foto:

Gemeente ziet de toekomst positief tegemoet

ALMELO - Met het sluiten van de programmabegroting weet de gemeenteraad nu hoe het er financieel voor staat voor het komende jaar. Voor de gemeente Almelo is dit overwegend positief nieuws.

De begroting moet nog wel goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Dit besluit zal vallen op 7 november. Maar de vooruitzichten zijn zonnig voor de stad. Er is ruimte om te investeren in onder andere duurzaamheid, veiligheid en economie en de gemeente gebruikt deze ruimte dan ook. Ook komt er meer geld beschikbaar voor initiatieven van inwoners, zo zegt de gemeente.

Financieel herstel
Ondanks dat Almelo nog volop in financieel herstel zit, is er budget voor verschillende zaken. Behalve de gestelde doelen in de perspectiefnota van 2019 kan er extra financiƫle steun naar initiatieven van inwoners in de wijken. Daarnaast zullen Almeloƫrs zelf merken dat het iets beter gaat. Zo komt er geen extra OZB-verhoging. Het tarief van het afgelopen jaar zal alleen iets stijgen vanwege de inflatie. Dit is 3,5% voor huiseigenaren en 3,8% voor huurders. Een ander voordeel voor een groep inwoners is dat, zoals in 2017 al is besloten, de hondenbelasting vanaf 2020 wordt afgeschaft. Verder volgt de gemeente ook het komende jaar nog de voorwaarden zoals die eerste zijn gemaakt in het financieel herstelplan.

Boost voor de economie
Ook moet de nieuwe begroting ruimte bieden voor economische groei. Zo komt er extra geld beschikbaar om mensen vanuit de bijstand aan het werk te helpen of ze te ondersteunen in het aanpakken van problematische schulden. Samen met ondernemers wil de gemeente het komende jaar werken aan het aanpakken van winkelleegstand in de binnenstad en er wordt aandacht besteed aan duurzaamheid. Met de warmtevisie wordt in kaart gebracht welke wijken wanneer van het aardgas af kunnen en welke alternatieven hiervoor het best zijn.

Veiligheid en zorg
Verder zal er meer geld gaan naar toezichthouders die de veiligheid verder moeten verbeteren en krijgt elke wijk een wijkteam voor de lokale zorg. En een laatste agendapunt voor het jaar 2020 is de omgevingsvisie, die naar een steekhoudende omgevingswet moet leiden.