Afbeelding
Foto:

Nieuwe tentoonstelling Historische Kring Wederden

WIERDEN - Op 14 september om 11.00 uur zal de nieuwe tentoonstelling van de Historische Kring Wederden met de titel "Gemeente Wierden 200 jaar in vogelvlucht" worden geopend door burgemeester Doret Tigchelaar. Zij zal dan tevens het eerste exemplaar van het nieuwe boek "200 jaar Samen gemeente Wierden" in ontvangst nemen.

De onderwerpen die in de tentoonstelling aan de orde komen zijn gelieerd aan die in het boek, wat onder meer betekent dat Wierdense en Enterse aspecten onderdeel van deze expositie zullen zijn. De tentoonstelling begint met de vorming van de gemeente in 1818. Alle burgemeesters sindsdien zijn te zien in een fraaie portretten-/fotogalerijgalerij, naast een indruk van de bouw van de gemeentehuizen. De expositie gunt belangstellenden tevens een kijkje in de oude raadszaal aan het Van den Bergplein. Ook de ontwikkeling van de middenstand, de middelen van bestaan, de ontwikkeling van de industrie in de Wierden (van huisweverij tot spinnerij) komen aan bod, evenals de melkfabriek, de boerenbond, 'n Export, Ten Bosch, Van Heijst, VEHA, Hofkes en Scholco.

Breed thema
Vervoer was altijd een niet onbelangrijk aspect in Wierden en bedrijven als Smit Veto, Nijhof en Wassink en de WATO komen voorbij. Verder nog de huisartsen en de ontwikkeling van de zorg; cultureel erfgoed, de Wierdense revue, de muziekverenigingen, Sunte Mart'n en de Wierdense "meester van de beesten" Fedor van Kregten. Ook is er aandacht voor Wierden in oorlogstijd, Wierdense en Enterse kerken, Wierdense en Enterse scholen met de mogelijkheid alle (oude) schoolfoto's nog weer eens te bekijken. De geschiedenis van de Molukkers in Wierden met hun komst en hun verblijf in kamp Vossenbos krijgt ook aandacht en diverse monumenten in en rond Wierden zijn in een collage te bewonderen.

Bezoek de expo
De tentoonstelling is zoals gewoonlijk in de Van Buuren Stee, Appelhofdwarsstraat 2 in Wierden en is toegankelijk voor belangstellenden met ingang van woensdag 18 september en duurt t/m zaterdag 21 december. De standaard openingstijden van de HKW zijn: wo. & do.: 14.00-17.00 uur; vr.: 14.00-20.00 uur en za.: 11.00-16.00 uur. Groepen zijn ook buiten de openingstijden welkom, na afspraak via secretariaat@historischekringwierden.nl. De toegang is gratis en de koffie/thee voor niets maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.