OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto:

Happen en rennen

ALMELO - Op een leuke manier kinderen iets leren over voeding kan tijdens het Foodcamp bij melkveebedrijf Baak Janmaat op vrijdag 20 september.

Bewust met eten en met gezond leven omgaan is iets dat al jong geleerd kan worden. Vooral door het op leuke en speelse wijze aan kinderen aan te bieden is het zeker geen straf voor ze. Foodcamp is een leuke manier om iets te leren en om te proeven hoe lekker eten kan zijn. Ook bewegen speelt een rol tijdens het Foodcamp.

Productie

De Foodcamp vindt plaats bij melkveebedrijf Baak Janmaat op landgoed Almelo. Boerin Hetty Baak neemt de deelnemers mee over haar boerderij en laat van de kalfjes tot de melkkoeien zien wat er voor nodig is om melk, vlees en eieren op dit bedrijf te produceren. "Wij vinden het belangrijk om te laten zien waar het eten vandaan komt en wat er voor nodig is om dit op een verantwoorde manier te produceren", aldus Hetty Baak Janmaat.

Koken

Tijdens het Foodcamp worden er door kinderen en hun ouders gezonde streekgerechten gemaakt samen met de lokale topkok Eric van Veluwen. Kinderen en ouders mogen helpen met de bereiding in de foodtrailer met verse ingrediƫnten die ze zelf oogsten op de boerderij. Bovendien wordt alles bereid met minder suiker en zout. Eric van Veluwen: "Als biologisch kok wil ik mensen graag verrassen door de variatie aan mooie, pure smaken. Dit is ook de rode draad van mijn kookboeken. Goed eten heeft geen kunstgrepen nodig. Niet alleen omdat de smaak de pan uit vliegt, maar ook uit principe. Tijdens de foodcamp gaan we koken met smaakvolle producten van de boerderij.

Bewegen

Femke Keupink van Sportbedrijf Almelo zet kinderen en ouders letterlijk in beweging tijdens een kind-ouder farm bootcamp op en rond de boerderij: "We gaan de bootcamp op een toegankelijke manier geven. Zo willen we het voor iedereen mogelijk maken om mee te doen. De locatie en de combinatie van kinderen met ouders is niet alleen heel leuk, maar ook waardevol. Naast het actief bezig zijn in de buitenlucht, geeft het bewegen in groepsverband veel plezier. De combinatie met voeding maakt het uniek."

Opgave en kosten

De Foodcamp is op 20 september tussen 15.30 en 18.00 uur bij melkveebedrijf Baak Janmaat aan de Gravenallee 16 in Almelo. Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders via www.lekkerboer.nl/foodcamp. Vol is vol. De prijs is 7,50 euro per persoon.