Afbeelding
Foto:

Stop met roken in Stoptober

TWENTE - De GGD Twente, Tactus en andere gezondheidsorganisaties willen het roken in Twente nog verder terugdringen. Oktober staat daarom weer in het teken van Stoptober.

Op dit moment roken nog zo'n 97.000 volwassen Twentenaren. Roken brengt concrete gezondheidsschade en risico's met zich mee, zowel voor de roker als zijn of haar omgeving. De overheid is daarom ook bezig met een actief ontmoedigingsbeleid. Hierbij ligt de nadruk zowel op het voorkomen dat jongeren gaan roken, maar ook het ontmoedigen van oudere rokers. Zo is er nieuwe wetgeving in de maak waarbij supermarkten en tabakswinkels hun rookwaren uit het zicht moeten leggen. Verder wil ook ProRail de Nederlandse stations geheel rookvrij maken. Verdere verhogingen van accijnzen en andere ontmoedigingsmaatregelen moeten roken uiteindelijk geheel uitbannen. Dit beleid heeft ook in Twente al een positief effect gehad op de hoeveelheid rokers en de meningen over roken in het algemeen. De ambitie is om in 2040 een geheel rookvrije generatie te krijgen. Kinderen en jongeren die anderen zien roken lopen een groter risico om zelf te gaan roken. Daarnaast is meeroken of passief roken net zo slecht voor de gezondheid als zelf roken, aldus de GGD.

Verschillen
De GGD Twente concludeerde eerder al dat er binnen Twente grote verschillen zijn over het roken. Dit varieert van gemeente tot gemeente, maar ook bevolkingsfactoren dragen hier aan bij. Zo zijn rokers statisch vaker laagopgeleid; jongeren op het VMBO roken bijvoorbeeld al vaker dan jongeren op het VWO. Ook volwassenen met een lagere sociaal-economische status steken vaker een sigaret op dan volwassenen met een hogere sociaal-economische status. Uit Twents gezondheidsonderzoek blijkt dat roken een belangrijke indicator is van andere leefstijlkeuzes. Zo is 17 procent van de rokers ook overmatig drinker tegenover 6 procent van de niet-rokers. Rokers voelen zich daarnaast vaker eenzaam (45 procent van rokers tegenover 39 procent van niet-rokers).

Steun om te stoppen
In oktober is er veel aandacht om ook bestaande rokers te helpen om te stoppen. Zo geven ook de GGD Twente en de landelijke website www.stoptober.nl adviezen die hierbij helpen. Zo zijn er nicotinevervangers zoals kauwgom wat kan helpen om de ontwenningsverschijnselen langzaam af te bouwen. Verder is stoppen met roken vooral een kwestie van wilskracht en het doorbreken van je eigen gewoontes. Stoppers kunnen onder meer een digitaal steuntje in de rug krijgen met de speciale Stoptober-app.