Afbeelding
Foto:

Beter lezen en schrijven

TWENTE - Stichting Lezen en Schrijven organiseert komende week de Week van de Alfabetisering. Deze week vragen veel organisaties aandacht voor het belang van taalvaardigheid.

Een goede beheersing van het Nederlands is belangrijk voor veel aspecten van het dagelijks leven. Zo is dit belangrijk voor het vinden van werk, communiceren met de overheid, het weten van wat er speelt in de wereld en nog veel meer. Toch is dit een fenomeen waar we nog lang niet altijd voldoende inzicht in hebben. Wie kampt met laaggeletterdheid komt er namelijk zelden openlijk voor uit.

De cijfers
Een aantal cijfers om een beeld te schetsen van de problematiek. In Nederland zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden. Een deel daarvan heeft alleen moeite met taal of rekenen, maar het grootste gedeelte heeft met beiden problemen. Meer vrouwen dan mannen behoren tot deze groep en meer autochtonen dan eerste generatie allochtonen. Verder zijn er onder jongeren minder laaggeletterden dan onder ouderen.

Gevolgen
De Stichting Lezen & Schrijven geeft aan dat laaggeletterdheid gevolgen heeft voor het inkomen van iemand. Zo is deze groep mensen vaker afhankelijk van een uitkering, is de kans groter dat ze ten minste één jaar onder de armoedegrens leven, melden zij zich relatief vaker aan bij de schuldhulpverlening en maken zij vaker gebruik van de zorg. Verder zijn er ook voor de kinderen van deze groep mensen gevolgen. Zij presteren op school minder goed op het gebied van taal.

Actie
De gevolgen zijn voor deze mensen niet fijn, maar ze laten het door schaamte niet altijd blijken dat ze moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Toch zijn er sinds 2012, toen het samenwerkingsprogramma Taal voor het Leven begon, honderden gemeenten begonnen met het aanpakken van laaggeletterdheid. Zo zijn er meer dan 300 taalhuizen waar mensen onder begeleiding kunnen werken aan een betere beheersing van de taal. Ook in Twente kan men in vrijwel iedere bibliotheek terecht voor ondersteuning door vrijwilligers om samen de taal te leren en te verbeteren, al dan niet met lesmateriaal. Door deze laagdrempelige initiatieven kunnen laaggeletterden zich beter redden in onze steeds digitaal wordende maatschappij.