Afbeelding
Foto:

Almelo krijgt
twee Tiny Forests

ALMELO - De gemeente Almelo hecht een grote waarde aan de lokale natuur. Almeloërs moeten uitgebreid de gelegenheid krijgen om te genieten van al het groen in en om de stad. Om ook de belevenis van een stukje bos naar de stad te halen, wil Almelo twee nieuwe Tiny Forests realiseren.

Het concept van een Tiny Forest is eigenlijk heel simpel: een klein stukje bos realiseren op een beperkte oppervlakte, maar wel met een zo groot mogelijke biodiversiteit. Dit najaar plant de gemeente Almelo samen met scholen, buurtbewoners en in samenwerking met IVN Natuureducatie twee Tiny Forests aan.

Op zoek naar een plek
De gemeente is nu actief op zoek naar geschikte locaties voor één van de twee bossen. Eén Tiny Forest komt in het Doepark de Hagen in samenwerking met de Stichting Natuurhus Almelo. Voor het tweede Tiny Forest is de gemeente nog op zoek naar een locatie.

Bos in de buurt
Een Tiny Forest staat altijd in de buurt van een basisschool. Het minibos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. In het bos komt een buitenlokaal waar kinderen leren over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een groene plek in de stad. Biodiversiteit Het idee van een Tiny Forest is om een heleboel inheemse struiken en bomen dicht bij elkaar te planten op een klein stukje grond. Het resultaat is een snel groeiend minibos dat zorgt voor meer biodiversiteit, verkoeling op warme dagen en waterberging bij zware regenval.

Aanmelden
We vragen inwoners plannen aan te melden bij het IVN. In het plan moet in ieder geval staan waarom deze locatie bij uitstek geschikt is en wat het idee is over samenwerken met buurt en nabijgelegen basisschool. Aanmelden kan vóór 1 oktober 2019 op: www.ivn.nl/tinyforest. Uit de aanmeldingen voor een locatie voor het minibos selecteert de gemeente samen met IVN en een selectiesommissie de meest geschikte plek voor een Tiny Forest. De partnergemeenten spelen een sleutelrol in het doel van IVN: voor 2021 minimaal 100 Tiny Forests.