monument Almelo
monument Almelo Foto:

Open Monumentendag 2019 met "Plekken van plezier"

ALMELO - Open Monumentendag 2019 geeft op zaterdag 14 september de kans op plezierige, historische ontmoetingen. Het thema dit jaar is: Plekken van plezier. Bij uiteenlopende monumenten kan men plezier komen beleven en leren over het verleden. Landelijk zijn de volgende subthema's uitgewerkt: podiumkunsten, museale kunsten, sport en spel, horeca en recreatie.

Open Monumentendag vindt ieder jaar plaats in het tweede weekend van september. Een groot aantal monumenten in Almelo is dan gratis toegankelijk voor het publiek. Dit jaar staat de deur open bij mooie kerken, interessante musea, historische winkels, het voormalig stadhuis en de oude, nog werkende molen. Het is dé kans om een plek te bezoeken die normaal gesproken niet vrij toegankelijk is. Zo'n tien monumenten in Almelo doen mee. Bovendien worden er speciale rondleidingen en eenmalige activiteiten georganiseerd. Zie de geschiedenis op deze bijzondere dag tot leven komen!


Beleef cultuur en historie
Verschillende kerken doen mee. Men beleeft er religie en de cultuur-historische betekenis van dit soort plekken. Bezoekers van oude winkeltjes en de oude korenmolen zullen eveneens kennismaken met de rijke geschiedenis van Almelo. Het oude stadhuis aan de Koornmarkt uit de 17e eeuw heeft een horecabestemming gekregen, waardoor educatie en recreatie mooi samenkomen.


De deelnemers
Een comité - dat wordt gefaciliteerd door "Almelo Promotie" - verzorgt de coördinatie. De deelnemende monumenten organiseren zelf de activiteiten voor publiek. Bezoek bijvoorbeeld: het Wevershuisje, Stadsmuseum Almelo, Korenmolen de Hoop, Bolletje Winkel, de Grote Kerk, de St. Georgiusbasiliek, de Doopsgezinde Kerk, de Bleekkerk, de Kruidenierswinkel uit oma's tijd en 't Wetshuys. De Joodse Begraafplaats is zondag 15 september tussen 14:00-16:00 uur te bezoeken. Om 15:00 uur is er een uitleg over joodse riten en gewoontes rondom begraven.