Afbeelding
Foto:

Teleurstelling na noodgedwongen stop AutoMaatje

ALMELO - Het vervoersproject AutoMaatje wist zichzelf niet te vestigen in Almelo. Het initiatief werd in maart van dit jaar geïntroduceerd, maar vorige maand is de stekker er al weer uit getrokken.

AutoMaatje is een project van de ANWB dat in meerdere steden in Nederland is geïntroduceerd om minder mobiele inwoners op een prettige, betaalbare manier vervoer aan te bieden. Het plan is gebaseerd op vrijwilligers, de gebruiker betaalt in principe alleen de brandstof. Zij konden contact opnemen met AutoMaatje en werden in contact gebracht met een vrijwilliger in de buurt, die een ritje binnen de regio regelde. Ondanks deze duidelijke methode moest men half juli erkennen dat AutoMaatje in Almelo niet van de grond komt. Het initiatief om dit concept van de ANWB ook in Almelo te gebruiken kwam van Almelo Sociaal. Zij geven als reden om de stekker uit het project te trekken dat het niet meer gebolwerkt kon worden met subsidies. In overleg met de ANWB en de gemeente Almelo is besloten om per 17 juli te stoppen met AutoMaatje Almelo.

Teleurstelling
Almeloërs die gebruik maakten van AutoMaatje kregen onlangs een brief thuisgestuurd met dit nieuws. Onder hen heerst veel teleurstelling. Het project had een specifieke doelgroep: minder mobiele mensen die geen WMO-indicatie hadden. Daardoor kregen ze geen hulp met vervoer vanuit de gemeente of het UWV en waren aangewezen op de taxi, met de bijbehorende kosten. Voor hen bood AutoMaatje een betaalbare manier om in contact te blijven met vrienden en familie en er op uit te gaan. AutoMaatje werd dan ook gezien als belangrijke schakel in het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen.

Meer problemen
Gebrek aan animo lijkt het probleem niet te zijn. Juist de grote vraag naar deze dienst lijkt het de das om te doen. Ook in Enschede zijn problemen met AutoMaatje. Hier werd een klantenstop ingevoerd omdat de vrijwilligers het grote aantal aanvragen voor ritjes niet langer aankunnen.