Afbeelding
Foto:

Voelt u zich veilig in Almelo?

ALMELO - Hoe veilig voelt u zich in Almelo? Bent u wel eens slachtoffer geworden van een inbraak, en hoe ervaart u de inzet van politie? Om een goed antwoord te krijgen op dit soort vragen voert de gemeente de komende tijd de Veiligheidsmonitor uit.

Momenteel ontvangen zo'n 750 Almeloërs een uitnodiging van de gemeente om een digitale vragenlijst in te vullen. De tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor is een belangrijk instrument voor de gemeente en hulpdiensten om te kijken hoe het gaat met de objectieve en subjectieve veiligheid.

Gevoel vs cijfers
De gemeente, politie, brandweer en anderen houden actief bij hoeveel incidenten er zoal zijn in Almelo. Maar deze cijfers alleen geven een onvolledig beeld van de werkelijke situatie. Zo kan een laag aantal gerapporteerde fietsdiefstallen betekenen dat er minder fietsen gestolen worden, maar óók dat mensen weinig vertrouwen hebben in dat een aangifte wat uit zal halen. Bovendien spelen de gevoelens van onveiligheid ook een belangrijke rol in dit geheel. Een inwoner die zich onveilig voelt in zijn of haar buurt woont minder prettig. Dit terwijl de cijfers op papier wellicht niet aangeven dat de buurt onveilig is.

Onderzoek
Onderzoeken zoals de Veiligheidsmonitor geven wat dat betreft veel bruikbare inzichten: klopt het beeld dat de gemeente heeft op basis van de cijfers, en welke verbeterpunten zien de inwoners zelf? De resultaten van het onderzoek worden in maart 2020 verwacht. Burgemeester Arjen Gerritsen hoopt dat zoveel mogelijk aangeschreven inwoners de moeite nemen het onderzoek in te vullen. "Het is belangrijk dat we weten wat mensen in Almelo, Aadorp en Bornerbroek van de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente vinden. Daarmee kunnen we ons toekomstig beleid goed afstemmen op wensen en ervaringen van inwoners. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe scherper we in beeld krijgen wat beter kan." De Veiligheidsmonitor is een initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en wordt uitgevoerd door het CBS en I&O Research. Het onderzoek gebeurt op gemeentelijk en landelijk niveau.