Afbeelding
Foto:

Twentse Rolstoelvierdaagse verreden met aanpassingen

DELDEN - Het extreme weer van deze week gooit veel roet in het eten bij lokale evenementen. Het is immers niet altijd verantwoord om een activiteit door te laten gaan bij hitte-records; zeker niet wanneer het gaat om sportieve activiteiten. Toch kon deze week de Twentse Rolstoelvierdaagse wél doorgaan, zij het met aanpassingen.

De organisatie vreesde deze week het ergste. Zou men weer een herhaling krijgen van afgelopen jaar?... Toen werd de Twentse Rolstoelvierdaagse afgelast, eveneens vanwege extreem weer. Toch een hele domper voor de deelnemers, maar zeker ook voor de vele vrijwilligers en begeleiders die nodig zijn voor zo'n activiteit.


Uniek
De Twentse Rolstoelvierdaagse is een uniek evenement binnen Nederland. Het is namelijk wel de enige vierdaagse voor handaangedreven rolstoelen en handbikes; deze zijn helaas bij andere vierdaagsen niet welkom. In 1986 werd de eerste Twentse Rolstoelvierdaagse gehouden. Aanleiding hiervoor was dat rolstoelgebruikers niet mochten deelnemen aan de Vierdaagse van Nijmegen en aan die van Apeldoorn. Het idee voor een Vierdaagse voor hand aangedreven rolstoelen was snel geboren. In de jaren '80 waren de deelnemers aantallen gering. In de jaren '90 kwam de belangstelling niet meer alleen uit de regio, maar verwierf het evenement landelijke faam. Inmiddels zijn er ook deelnemers van over de landsgrenzen en geniet de Twentse Rolstoelvierdaagse internationale bekendheid. Er nemen jaarlijks tussen de 150 en 200 mensen deel.


Aangepast
Om het programma dit jaar toch door te laten gaan werden de routes wel ingekort. Zo konden deelnemers kiezen uit een tocht van 10 of 22 kilometer. Daarnaast werd ook de starttijd vervroegd tussen 09.00 en 10.00 uur. Deelnemers moesten zo om uiterlijk 13.00 uur over de finish zijn. Het avondprogramma ging verder ongewijzigd door; het sociale aspect was immers ook een belangrijke factor voor de Twentse Rolstoelvierdaagse; een leuke gelegenheid voor de vaste deelnemers om elkaar weer eens terug te zien.