Minister Kajsa Ollongren - shutterstock.com
Minister Kajsa Ollongren - shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Code rood voor WMO en jeugdzorg

ALMELO - De gemeente trekt aan de bel. De kosten voor jeugdzorg en WMO zijn bijna niet meer te bolwerken. Onlangs werd een motie aangenomen om hierover contact te leggen met de andere Twentse gemeentes en de Minister van Binnenlandse Zaken.

Aanleiding voor de motie zijn de oplopende tekorten die de gemeente heeft voor deze doeleinden. Omdat het er niet naar uit ziet dat er in de nabije toekomst een kostenverlichting verwacht kan worden, wil men hierin actie ondernemen. De kosten komen voort uit de verandering die in 2015 werden doorgevoerd. Toen werd besloten dat taken zoals WMO en jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. Het resultaat was een flinke kostenbesparing voor Het Rijk, maar meer werk en kosten voor de gemeentes. Niet alleen Almelo ervaart hier problemen mee. Ook andere Twentse gemeentes hebben in het verleden laten weten dat de begroting op dit gebied niet toereikend is. De gemeentes krijgen minder te besteden van Het Rijk om deze taken uit te voeren, in totaal zo'n 200 miljoen minder verdeeld over alle Nederlandse gemeentes.

Een bijkomend probleem is dat er steeds vaker beroep wordt gedaan op de WMO en jeugdzorg. In de meeste Nederlandse gemeentes steeg het aantal hulpvragen het afgelopen jaar. Steeds meer jongeren moeten een beroep doen op de jeugdzorg terwijl de financiën hiervoor zijn gekort.

Maatregelen
Minister Kajsa Ollongren ontving aan het begin van deze maand een brief van de Almelose gemeenteraad. Hierin vragen ze de Tweede Kamer om de structurele financiële maatregelen die zo hard nodig zijn. In de brief wordt aangegeven dat door het oplopende tekort, de kwaliteit van de zorg voor inwoners in het geding komt. Dit ondanks dat de gemeente haar best doet om de zorg zo in te vullen dat men met een kleiner budget toe kan. De raad geeft aan dat "het water de gemeenten aan de lippen staat". Enige druk zetten ze wel op de minister, met het vooruitzicht om de taken voor WMO en jeugdzorg bij blijvende financiële problemen terug te geven aan Het Rijk. Behalve het ministerie heeft de gemeente deze boodschap ook gedeeld met andere Twentse gemeenten.