Afbeelding
Foto:

Wie wordt de beste buur in Almelo?

ALMELO - Net als in andere Twentse plaatsen wordt ook in Almelo de Beste Buur-bokaal uitgereikt dit jaar. Het is voor iedereen mogelijk om een buurtbewoner op te geven die veel betekent en doet voor zijn of haar omgeving.

De Beste Buur bokaal is een initiatief van verschillende woningcorporaties, huurdersorganisaties en gemeentes. Met deze verkiezing trachten ze de leefbaarheid tussen buurtbewoners te vergroten. In Nederland leeft men vaak met veel personen op een relatief klein oppervlak, iets dat voor- en nadelen heeft. Burenruzies liggen op de loer, overlast door geluid, huisdieren of stank zijn veelgehoorde klachten bij woningcorporaties en de gemeente. Anderzijds kan men veel voor buren betekenen met een goede verstandhouding.

Stille kracht
De verkiezing richt zich vooral op de zogenaamde stille krachten. Mensen die niet in het middelpunt van de aandacht staan, maar toch veel doen voor de mensen om hen heen. Door middel van de Beste Buur bokaal wordt hun werk gewaardeerd. Iedereen kan daarom zo'n buurtgenoot nomineren voor de verkiezing. Op www.bestebuurbokaal.nl/almelo kan de aanmelding gedaan worden. Alle inwoners van Almelo kunnen hier laten weten welke buur het echt verdient om in het zonnetje gezet te worden. Vertel hierbij waarom deze buur zo veel betekent voor u of anderen. Een jury zal zich vervolgens buigen over alle inzendingen en hier een winnaar uit kiezen.

Burendag
De winnaar van de Beste Buur bokaal zal vervolgens worden bekend gemaakt op 28 september. Deze dag is jaren geleden uitgeroepen tot Nationale Burendag en gaat vaak gepaard met straat- en buurtfeesten om buren nader tot elkaar te brengen. Nationale Burendag is een initiatief van het Oranjefonds. Het uitgangspunt is dat buren gezamenlijk een activiteiten organiseren voor de rest van de straat of buurt. Hierbij maakt het niet zo veel uit wat die activiteit is; een gezellige barbecue of een sporttoernooi. De kern is dat deze dag ontmoeting en verbinding tussen mensen realiseert.

Aanmelding van start
De aanmelding voor de Beste Buur bokaal is inmiddels geopend. Nog tot 1 augustus kunnen mensen een geliefde buurtgenoot aanmelden voor deze eervolle titel. Behalve in Almelo zullen ook in Borne, Dinkelland, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden verkiezingen worden gehouden voor de beste buur. Bovengenoemde gemeentes zijn dan ook allemaal onderdeel van het initiatief voor de bokaal. Vorig jaar ging de bokaal in Almelo naar de 79-jarige Jan van de Keuken die altijd klaar staat voor z'n buren in het Windmoldenbroek. De uitreiking van de bokaal kan voor de winnaar en z'n buurtgenoten een mooi randje geven aan een geslaagd buurtfeest tijdens Nationale Burendag. Eind september zullen we weten wie zich de beste buur van Almelo 2019 mag noemen.

Afbeelding