Afbeelding
Foto:

Opinie: De eikenprocessierups, milieu-onvriendelijk én duur

TWENTE - Volgens mij is alles inmiddels wel gezegd en beschreven over de eikenprocessierups. Toch wil ook ik iets over dat "beestje" zeggen.

De overheid en de gemeenten weten zich er geen raad mee. Zelf actie ondernemen wordt afgeraden, denk maar aan "Attie" uit Enschede. Helaas hebben hele families last van het beestje. De gemeenten en de overheid hebben overal een mening over, maken wetten en voorschriften. Nu staan ze met de handen in het haar. Hier moeten de inwoners maar mee leren leven, zo werd ons verteld in de media. Als je allergisch bent voor het beestje valt het niet mee om er mee te leven.


Zelfhulp
Bij de apotheek, drogisterij en zelfs supermarkten zijn ze blij met deze rups. Er valt geld aan te verdienen. Zalfjes, poeder en pillen, allemaal ter bestrijding van de jeuk bij grote en kleine mensen. Zelfs dierenartsen moet worden geraadpleegd om de huisdieren van de pijn te verlossen aan tong, neus en de rest. Veroorzaakt door de processierups. Alles moet de burger zelf betalen of het wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Dus uiteindelijk ook door de burger.


Overheid
Wat zegt de overheid: "We kunnen onmogelijk alles bestrijden. Het is te moeilijk, het kost te veel mankracht en het geld dat hebben we ook niet". Het probleem kan niet worden opgelost met pillen zalfjes en poeders. De beestjes moeten bij de bron bestreden worden, daar moet actie opgezet worden, preventief, zo gauw de eerste beestjes zich melden. Als je bedenkt dat je acht jaar na dato nog last kunt hebben van de duizenden brandhaartjes van de rups, dan moet er toch een bestrijdingsprogramma komen. Kinderen die altijd zomers buiten spelen blijven nu binnen, t.v. kijken of achter de computer spelletjes spelen. Ouders met kinderen gaan in het weekend niet wandelen in het bos of naar de camping, want voor je het weet zit je onder de jeukpukken. Veel mensen die normaal gesproken op de fiets naar hun werk gaan pakken nu de auto omdat ze niet onder de jeukpukken willen zitten. Nee voor het milieu is dat geen goede zaak


Weg ermee!
Het is voor mij wel duidelijk, als we niets doen wordt het probleem steeds groter en daar schiet niemand iets mee op. De landelijke en plaatselijke overheden moeten nu meteen tot actie komen.


Borbala
Correspondent