Afbeelding
Foto:

Overheden investeren fors in Twente komende jaren

TWENTE - Er zitten nog veel economische kansen in Twente die dankzij wat extra investeringen op kunnen bloeien. Het Rijk, diverse regionale partners en de Provincie Overijssel komen met een fikse investering om de Twentse economie te versterken.

Onder de noemer Regio Deal Twente komt er voor de komende drie jaar ruim 150 miljoen euro beschikbaar voor versterking van de Twentse economie. Het grootste gedeelte, 120 miljoen euro, komt uit de regio zelf, van de Provincie, gemeenten, onderwijs en het bedrijfsleven. De Rijksoverheid draagt 'slechts' 30 miljoen bij, geoormerkt voor het verbeteren van de sociaaleconomische structuur en de brede welvaart.


Plannen
In november werd al bekend dat het Rijk de portemonnee zou trekken voor Twentse projecten. Het geld komt uit een potje dat beschikbaar is voor aanpak van regionale knelpunten in de brede zin. Sinds de bekendmaking hebben het Rijk en de Provincie samengewerkt om tot een concreet plan voor de besteding te komen. De Regio Deal Twente is een uniek, langjarig partnerschap waarbij de investeringen zich op lange termijn meer dan terugverdienen. "In Twente kunnen we veel, maar het Rijk is een essentiƫle partner. Niet alleen vanwege de financiƫle ondersteuning maar ook om onderwerpen landelijk en internationaal te agenderen en om belemmerende wet- en regelgeving in kaart te brengen en op te lossen", aldus Geert Braaksma, voorzitter Twente Board. Hij ziet de winst van deze deal dan ook niet zozeer in het geld alleen, maar juist ook in het feit dat alle neuzen nu dezelfde kant op staan.


Aanpak
De Regio Deal Twente bestaat uit vier specifieke taakstellingen, gericht op het versterken van de technologische kracht van Twente, de arbeidsmarkt, het vestigingsklimaat en de ontwikkeling naar een circulaire economie. In deze zin werkt de Regio Deal Twente ook als versneller van de al bestaande Agenda van Twente. Twente is al sterk op veel gebieden, met name technologische innovatie dankzij high-tech bedrijvigheid.