Afbeelding
Foto:

Goede koeling belangrijk voor motor en motorrijder

TWENTE - Het weer is de afgelopen jaren steeds extremer geworden als gevolg van klimaatverandering. De horror-zomer van afgelopen jaar was afzien, met temperaturen die angstig dicht bij de 40 graden in de buurt kwamen. Een mooie zomerdag is het perfecte moment om te genieten op de motor. Maar hoe zorg je ervoor dat je het hoofd letterlijk en figuurlijk koel houdt?

De verstandige motorrijder draagt natuurlijk altijd zijn beschermende kleding: "All the gear, all the time", zoals we op z'n Engels zeggen. Maar goede beschermende kleding is wel bijzonder warm. Wring je motorpak uit aan het einde van een uurtje rijden en je weet het. Het dragen van een koelvest kan dan helpen.


Twee typen
Er zijn in principe twee soorten koelvesten op de markt die beiden werken met water. Dit zijn dompelvesten en vesten met watercompartimenten. Bij een dompelvest kunt u het vest simpelweg een tijdje onder de kraan houden en het vervolgens over een shirt aantrekken. Het water verdampt en in combinatie met de rijwind blijft u koel. Het tweede soort vest werkt met compartimenten die u vult met water. Hierbij gaat de verdamping langzamer, waardoor de koeling langer blijft werken.


Voorkom
oververhitting

Het dragen van een koelvest is niet alleen een stukje comfort, het zorgt er ook voor dat u minder snel lichamelijke klachten ervaart. Oververhitting is namelijk een reƫel risico bij langere ritten tijdens windstil weer met hogere temperaturen. Probeer daarom niet te veel te willen; neem af en toe een korte pauze en drink voldoende. Een belangrijke stelregel bij extreem warm weer: als je niet het gevoel hebt dat je kunt plassen, heb je waarschijnlijk te weinig gedronken.


Denk aan de motor
Ook de motor zelf heeft het zwaarder te verduren bij warm weer. Zo is het belangrijk om in ieder geval de koelvloeistof te controleren en aan te vullen. Het advies is hoe dan ook om voor de zomer de motor altijd even na te laten kijken. Zo voorkomt u vervelende verrassingen onderweg, zeker wanneer u verder op pad gaat naar het buitenland.