Afbeelding
Foto:

Staudt Twenthe horloges: passie voor elk detail

BOEKELO - Twente kent veel bijzondere streekproducten; van heerlijke buffel-mozzarella uit Denekamp, de Shiitake uit Agelo of de Oldenzaalse Bombazijn-bieren. Boekelo heeft eveneens een bijzonder streekproduct: de horloges van Staudt Twenthe. Voor liefhebbers van een bijzonder horloge met een bijzonder verhaal.

Het verhaal achter Staudt Twenthe horloges vertelt Yvo Staudt met veel passie. Hij had vijf jaar geleden niet kunnen bedenken dat zijn horloges nu bij diverse Nederlandse en internationale juweliers te koop zijn. De oorsprong van Staudt begon met een ander stukje mechaniek: de accordeon. Yvo's grote passie van jongs af aan was namelijk om accordeonist te worden. Hoewel hij uiteindelijk het conservatorium in Italiƫ bereikte met zijn passie, viel hij hier toch in een zwart gat. "Ik wilde alleen nog maar de beste zijn. Maar dit is altijd in vergelijking met een ander. Terwijl mijn instrument altijd een spiegel was van mijzelf. Het was onhoudbaar". Zo kwam Yvo weer terug bij een andere passie; horloges.


Eigen horloge
Het in- en uit elkaar halen van uurwerken bracht rust. Al snel ontstond het idee om een eigen horloge te ontwerpen. Zijn visie was duidelijk: het moest een blauwe wijzerplaat krijgen, een goede kwaliteit qua uurwerk en met een elegant, niet te druk uiterlijk. Eind 2014 zag de eerste serie van 45 Staudt Praeludium horloges het levenslicht.


Doorontwikkeling
Sinds 2015 kreeg de collectie diverse toevoegingen, zowel qua uurwerken als modellen. Zo is de klassieke Praeludium verkrijgbaar met een automatisch uurwerk dat zijn energie krijgt uit de beweging van de pols van de drager. Ook met de hand opgewonden modellen zijn populair; de drager windt de veer in het uurwerk op door middel van de kroon. Een heel tactiele ervaring die echt weet te prikkelen doordat de mooie uurwerken via een zichtbodem te bewonderen zijn. Een klassiek-sportieve chronograaf is een mooie aanvulling op de traditionele driehander, zeker in het British Racing Green. Staudt biedt verder de kleinere Praeludium Petit aan, zowel voor mannen als vrouwen. Naast in Staudt blauw zijn diverse modellen verkrijgbaar in andere kleurstellingen zoals ivoor, zwart, British Racing Green of zelfs een zilveren 'guilloche' of parelmoer wijzerplaat.


Passie voor details
De horloges van Staudt worden met de hand samengesteld. Achter ieder aspect zit veel denkwerk en passie. Zo worden de kenmerkende Staudt-blauwe wijzerplaten gemaakt op een oude lithografeermachine. De van oorsprong Zwitserse uurwerken worden in Twente door ervaren horlogemakers onder handen genomen. De uurwerken zijn voorzien van mooie afwerkingen die met recht kunst genoemd mogen worden. Ze zijn werkend te zien door de glazen zichtbodems. Het oog voor detail is ook zichtbaar in de afwerking van de kasten, saffierglas, de uiteraard handgemaakte leren banden uit Italiƫ en zelfs de verpakking. Een Staudt-horloge is een ervaring.


Verkooppunten
Er zijn inmiddels twaalf Nederlandse juweliers die het merk voeren, waaronder juwelier Kwekkeboom in Hengelo. Daarnaast verkoopt Staudt Twenthe de horloges ook online. Kijk voor meer informatie op: www.staudt-twenthe.com