Afbeelding
SHe Fotografie | Suzanne Heikoop

Winst op Kinderrechten Filmfestival voor Partou

WIERDEN - De bso's van Partou kinderopvang aan de Kruizemunthof en Eikenlaan in Wierden hebben onlangs de Award voor Beste Kinderrechtenverhaal gewonnen tijdens de landelijke finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Pathé Tuschinski. De kinderen van deze vestigingen namen het met hun film 'Kids Switch' op tegen negen andere inzendingen.

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival laat kinderen van 8 jaar en ouder spelenderwijs nadenken over hun rechten, door er een eigen Mini Movie over te maken. Basisscholen uit heel Nederland, Partou kinderopvang en Stichting het Vergeten Kind InHolland en vfonds organiseerden eigen voorrondes.

Voorronde Partou

Partou bso's Kruizemunthof en Eikenlaan uit Wierden kwamen met hun film over Artikel 35 uit het kinderrechtenverdrag 'Verboden kinderen te kopen of verkopen' als 1 van de 10 beste van de bijna 60 Partou inzendingen uit de bus. Met een professionele filmcoach maakten zij vervolgens een remake van hun film, waarmee ze samen met negen andere bso's de strijd aan gingen om de landelijke finale te bereiken. Op 5 juni kwamen de deelnemende bso's naar Pathé Rembrandt in Utrecht, waar hun film op het witte doek in première ging. Uiteindelijk gingen de vestigingen uit Wierden er met de felbegeerde Finaleticket vandoor.

Landelijke finale

Het imposante Pathé Tuschinski in Amsterdam vormde 28 juni het decor van de landelijke finale. Hier kwamen de finalisten uit het hele land naar toe. Als echte filmsterren vulden zij de zaal. Alle 10 de films werden hier nog een keer op het witte doek vertoond. De finale werd gepresenteerd door Filmcoach Freek: hèt gezicht van het UKRFF YouTube-kanaal. De jury bestond uit: Teun Peters (YouTuber team van Dylan Haegens), Jacques Vriens (kinderboekenschrijver), Klaasje Meijer (zangeres K3), Rens Raemakers (D66 – Jeugdzorg), Sasja Bökkerink (UNICEF) en Rómeycia Valentijn (winnares Jeugdjournaal-wedstrijd 2019). Er werden in vier categorieën Film Awards uitgereikt: Beste Acteerprestatie, Beste Kinderrechtenverhaal, Beste Film en de Publieksprijs (door alle aanwezige kinderen werd er in de zaal gestemd). De prijs bestond uit een mooie glazen UNICEF Film Award en bioscoopkaartjes voor de hele groep.

Juryoordeel

Het oordeel van de jury: "Het verhaal van Partou bso Kruizemunthof/Eikenlaan was heel grappig. Het was verrassend, er gebeurde van alles en het was vooral heel fantasierijk en goed uitgevoerd. Complimenten!" Tijdens de 'winnaarsspeech' bedankten de kinderen iedereen die aan de film had meegewerkt, Filmcoach Freek en ook hun leidsters "Dankjulliewel dat jullie het met ons aandurfden om in dit avontuur te stappen."