'Appverbod' op de fiets

TWENTE - Het nieuwe 'appverbod' op de fiets is maandag van kracht geworden. De nieuwe regels hebben als doel om het verkeer veiliger te maken. Het is nu onder meer verboden om de telefoon in de hand te houden op de fiets.

De benaming van een 'appverbod' in de media dekt niet helemaal de lading van de daadwerkelijke nieuwe regels. De wet omvat dat u geen mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers mag vasthouden tijdens het fietsen. Ongeacht waar u mee bezig bent. Het handsfree gebruiken van de telefoon is wel toegestaan, uiteraard moet u dan wel op het verkeer blijven letten. Handsfree muziek luisteren is toegestaan, mits u het omgevingsgeluid kunt horen., bijvoorbeeld met één oordopje in het oor. Stilstaand mag u wel een telefoon vasthouden en gebruiken.


Handhaving
De politie benadrukt dat er in ieder geval de komende tijd strenger gecontroleerd gaat worden op het verbod. Dit moet zorgen voor bewustwording bij jong en oud; er zijn immers ook voldoende volwassenen die zich schuldig maken aan dit gevaarlijke gedrag. De boete voor het overtreden van het telefoonverbod bedraagt 95 euro, hoewel dit voor jongeren gehalveerd is. Dit terwijl het verbod ook zeker gericht is op jongeren, aangezien zij zich hier ook vaak aan schuldig maken.


Onderschat risico
Hoewel exacte cijfers over doden en gewonden als gevolg van telefoongebruik op de fiets niet te geven zijn, ziet de overheid het wel als een belangrijke risicofactor. Ook de Fietsersbond erkent dat het cijfermatige onderbouwen van ongevallen lastig is, maar dat het voor de lange termijn goed is om jongeren duidelijk te maken dat er gevaren aan kleven. De hoop is dat dit goede gedrag dan ook door zal gaan wanneer de jongeren uiteindelijk de beschikking hebben over een auto. Naast de boetes zal er dan ook vooral ingezet worden op bewustwording bij jong en oud.