Afbeelding
Foto:

Pius X en Boessenkool hebben veel baat bij samenwerking

ALMELO - Het vinden van goed technisch personeel is voor iedere ondernemer een uitdaging. En tegelijk zijn scholen ook altijd op zoek naar een goede stageplaats voor hun leerlingen. In Almelo zijn het Pius X college en Machinefebriek Boessenkool al tien jaar samen bezig om deze doelen te realiseren.

Dinsdag vierden de school en Boessenkool een gouden jubileum als partner in het onderwijs. De samenwerking is ongekend profijtelijk voor beide partijen. De school heeft goede stageplekken en kunnen up-to-date onderwijs aanbieden. Boessenkool is aanjager voor verdere onderwijsverbeteringen en het bedrijf profiteert veel van de inzichten van de jongeren die later ook regelmatig terugkeren als nieuwe werknemers.

De geschiedenis
Vijftig jaar geleden knoopte naamgever en directeur/eigenaar Boessenkool van de machinefabriek al banden aan met (de voorloper van) het Pius X college aan de Catharina van Renneslaan. De samenwerking is in de loop der jaren uitgebreid en ge├»ntensiveerd. De machinefabriek (in 2018 uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf van Nederland) biedt leerlingen van het Pius X college onder meer snuffelstages en werkervaringsplekken van twee weken, zorgt voor rondleidingen en kennismakingen in het kader van loopbaanori├źntatie en begeleiding, presenteert innovatieve producten tijdens de open dagen van het Pius X en werkt mee aan de vakwedstrijden die de school organiseert. Bovendien wordt op verschillende niveaus met het Pius X gesproken over verbeteringen en innovaties van het technisch onderwijs.

Veel baat
Het Pius X college ziet veel voordeel in de innige samenwerking tussen het bedrijf en het onderwijs. Hoewel Boessenkool inmiddels al vijftig jaar betrokken is bij het onderwijs, is het zeker niet de enige partner. De school werkt inmiddels samen met veel ondernemers in en buiten Almelo. "Daar hebben we als school zoveel baat bij. Zeker als het gaat om innovatief onderwijs. Bij Boessenkool bijvoorbeeld, staan machines, daar likken we ons als school 'de vingers bij af", aldus directeur Pieter van Schilt.

Uitstekend personeel
Bij Boessenkool is een flink deel van het personeelsbestand ooit opgeleid bij het Pius X College. Goede werknemers, en daar heeft de onderneming uiteraard veel baat bij. Want goed personeel was 50 jaar geleden moeilijk te vinden en dat geldt anno 2019 nog steeds. Daarom investeert de onderneming ook doelbewust in de samenwerking. Het opleiden en de kennismakingen vergen immers ook een personele investering, maar het verdient zich wel terug in de toekomst.