Afbeelding
Foto:

Laat vliegangst je vakantie niet verpesten

TWENTE - De motoren draaien op volle snelheid; een imposant geluid bij de nieuwe Boeing 787 van de KLM. Ik geniet, maar de passagier naast me probeert zijn armleuningen tot stof te knijpen. Vliegangst is voor sommige mensen zo'n hindernis dat ze niet op vakantie durven met het vliegtuig. Wat kun je beter wel en niet doen om vliegangst de baas te worden?

Vliegen is statistisch de veiligste vorm van vervoer. Vliegtuigen worden dagelijks onderhouden en voor elke vlucht geïnspecteerd. Dankzij moderne bouwtechnieken, een uitgebreid netwerk van luchtverkeersleiding en meer is het risico op een vliegongeluk bijzonder klein. En toch helpt dit niet om de psychologische vliegangst weg te nemen.


Comfort voorop
De stress van het vliegen kan groter worden wanneer je minder comfortabel bent. Een stoel aan het gangpad helpt al veel; je kunt af en toe rondlopen wat rust geeft. Een zitplaats bij de vleugels is ook van nature stiller. Verder is het verstandig om ruime, comfortabele kleding te dragen om het beklemmende gevoel weg te nemen. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen voor en tijdens de vlucht je stressniveau verlagen. Wees ook eerlijk over vliegangst tegen cabinepersoneel; zij kunnen u dan tijdens de vlucht helpen als het nodig is.


Medicatie
Veel mensen zijn geneigd om vliegangst met medicatie op te willen lossen, of met enkele borrels tijdens de vlucht. Niet verstandig: sterkere, chemische kalmerende middelen kunnen verkeerd vallen tijdens de vlucht, waardoor je eerder onrustiger zou worden. Zo kunnen slaapmiddelen zorgen voor onverwachte reacties. Menig passagier eindigde zijn vlucht vastgebonden aan een stoel als gevolg van gevaarlijk gedrag onder invloed van slaapmiddelen. Natuurlijke middelen zoals valeriaan en melatonine kunnen helpen om wat rust te vinden tijdens een lange vlucht. Alcohol kan men beter helemaal vermijden omdat dit zorgt voor uitdroging en het effect sterker is dan op de grond.