Afbeelding
Foto:

Succesvolle examens eerste dan

MARKELO - In Markelo hebben Danée en Daniël hun examen voor 1e Dan afgelegd onder toeziend oog van de Dangradencommissie van Oost-Nederland.

De 1e dan behalen is de kroon op een langjarig traject. Danée is begonnen met judo op haar vijfde jaar en is nu 18 jaar. Daniël heeft er iets langer overgedaan. Hij is begonnen als 6-jarige en is nu 23 jaar. De vertraging is mede veroorzaakt door heftig blessureleed waardoor Daniël een periode van ruim twee jaar niet kon en mocht judoën. Daarna kon hij langzamerhand zijn trainingen weer gaan opbouwen.


Mooi programma
Omdat Danée 100 wedstrijdpunten had behaald, hoefde zij geen kata te laten zien. Zij moest een programma staand en op de grond doen. De examinatoren gaven een opdracht om een bepaalde worp te doen. Ze deden dit in het Japans, dus je moest ook het Japans hebben geleerd. Alle opdrachten kon Danée uitvoeren met haar partner Jorrit van Assen. De laatste maanden hadden ze veel geoefend en extra trainingen op zondagochtend gevolgd bij Rene Bogaarts, een van de examinatoren van het district. Bij de generale repetitie een week geleden ging alles nog niet van een leien dakje, maar er een week extra mee bezig zijn, zorgde ervoor dat Danée zaterdagmiddag kon pieken.


Stevig trainen
Daniël wist aan het begin van het seizoen nog niet of zijn lichaam de trainingen wel aan zou kunnen. Gaandeweg het seizoen ging het steeds beter en in februari besloot Daniël: "Ik ga in juni examen doen voor mijn 1e dan. Ook al heb ik geen punten, ik ga het Go No Sen kata leren en dan moet het lukken." Met zijn partner Duco van Buuren werd stevig geoefend om alle stof onder de knie te krijgen. Het ging op de training steeds beter en de laatste maand werden de puntjes op de i gezet. Maar de spanning steeg ook en hoe dichter de examendatum naderde hoe zenuwachtiger Daniël werd. Hij wilde er alles aan doen om zijn zwarte band te halen, want na de vakantie gaat Daniël voor een stage naar Nieuw Zeeland en hij wil daar graag met een zwarte band de mat opstappen. Dus werd weer geoefend en Duco was een gewillig slachtoffer om hem te helpen bij het examen.