Afbeelding
Foto:

Zonneparken worden bijenparken

AADIJK - De zonneparken van projectontwikkelaar SolarEnergyWorks worden een waar El Dorado voor bijen. De projectontwikkelaar slaat daarvoor de handen ineen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).

Zonnepark Aadijk Almelo krijgt de primeur. Imkers uit Almelo en omgeving plaatsen daar circa twaalfbijenkasten. Elke bijenkast zal circa 30.000 honingbijen onderdak bieden. Met deze exclusieve samenwerking willen beide partijen de leefomgeving van de Nederlandse bijen verbeteren. Bijen, maar ook veel andere insecten, hebben het moeilijk. Veel soorten staan op het punt van verdwijnen. SolarEnergyWorks gaat daarom zijn zonneparken zo inrichten en beplanten dat deze voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten de perfecte biotoop vormen. "Dit sluit aan bij de ambitie van Almelo om de omgeving te vergroenen en te verduurzamen", stelt duurzaamheidwethouder Van Mierlo van de gemeente Almelo. "Op Zonnepark Aadijk laat SolarEnergyWorks zien hoe je tegelijk kunt investeren in hernieuwbare energie én natuurontwikkeling."


Natuurlijke omgeving
Plaatselijke imkers krijgen de mogelijkheid hun bijenkasten te plaatsen op de zonneparken van SolarEnergyWorks. Perfect ingepast in het landschap, omgeven door veel groen en afgesloten voor het publiek. In die rustige, natuurlijke omgeving kunnen bijen en andere insecten uitstekend gedijen. Dat is niet alleen van belang voor de imkers, maar ook voor de hele natuur. Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Zonder bijen is bijvoorbeeld amper fruitteelt mogelijk. Samen met de plaatselijke imkers en de NBV gaat SolarEnergyWorks bij de zonneparken informatieborden plaatsen en voorlichtingscentra openen over de Nederlandse bijenvereniging in het bijzonder en het belang van insecten voor ons milieu. Verder gaat de projectontwikkelaar de Nederlandse Bijenhouders Vereniging in Wageningen en lokale bijenhouders financieel en anderszins ondersteunen.


In de toekomst
SolarEnergyWorks heeft al 140 hectare aan zonneparken ontwikkeld en heeft op dit moment nog 650 hectare in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat in de toekomst al deze parken een toevluchtsoord voor bijen en andere insecten worden. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het herstel en het behoud van de Nederlandse bijenstand en de leefomgeving van andere onmisbare insecten.