Afbeelding
Foto:

Schuldenlab Almelo geopend door Koningin Máxima

ALMELO - Koningin Máxima was woensdag de bijzondere gast bij de lancering van het Schuldenlab Almelo. Dit is een samenwerkingsverband tussen diverse partners om innovatieve oplossingen te vinden voor schuldenproblematiek.

Armoede en schulden zijn helaas een groeiend probleem in Nederland. Helaas zijn exacte cijfers niet te vinden; er heerst veel schaamte rondom deze problematiek en de definitie van 'schulden' en 'armoede' is ook niet overal hetzelfde. Volgens het CBS zijn er naar schatting 3 miljoen Nederlanders die financieel kwetsbaar zijn en dat er helaas een stijgende lijn. Opmerkelijk hierbij is dat meer mensen schulden hebben, terwijl bijvoorbeeld het aantal schuldsaneringen daalde. Het is dus duidelijk dat veel problemen verborgen blijven.

Schuldenlab
Het Schuldenlab is een afgeleide van de landelijke Stichting SchuldenlabNL die zich inzet om kwetsbare groepen schuldenzorgvrij te maken. Het doel is om weer grip te krijgen op hun financiële en persoonlijke situatie met een positief toekomstbeeld. Eind vorig jaar ging dit initiatief van start en Almelo gaf al gelijk aan graag een lokale variant te zien. Het doel is om met partners uit de publieke en private sector te zoeken naar innovatieve oplossingen en bewezen effectieve methodes toe te passen.

Doorbraak
In Almelo wordt de Doorbraakmethode al met succes toegepast. Hierbij wordt gecoördineerd en gericht hulp geboden aan kwetsbare gezinnen. Deze kampen vaak namelijk niet alléén met schulden, maar met veel meer problemen. Uiteenlopend van drugs- en alcoholverslaving, gezondheidsklachten, werkloosheid of dreigende huisuitzetting. De ambitie is om zo ruim 375 gezinnen te helpen. Door intensief hulp te bieden die al deze facetten aanpakt, moet voorkomen worden dat mensen dieper in de problemen komen. Hoewel deze benadering niet gemakkelijk is en een aardige investering van mensen en middelen vergt, is het wel een goede manier om blijvend succes te bereiken. Immers, mensen krijgen handreikingen die ook in de toekomst gebruikt kunnen worden bij het voorkomen van financiële problemen.