Afbeelding
Foto:

Almelo zet camera's in
tegen afval-asocialen

ALMELO - De gemeente Almelo gaat onder meer cameratoezicht inzetten in de strijd tegen afval-aso's. Het moet nu toch echt eens afgelopen zijn met de illegale afvaldump.

De gemeente nam afgelopen week camera's in gebruik op drie locaties waar overlast is. Dit zijn het milieuplein bij winkelcentrum De Gors in de Windmolenbroek, het milieuplein bij de Albert Heijn aan de Nieuwstraat en de ondergrondse afvalcontainer aan de P.C. Boutenstraat. Het plaatsen van camera's moet het makkelijker maken om de notoire overtreders te registreren en uiteindelijk te beboeten. Maar, zo hoopt wethouder Eugéne van Mierlo, eigenlijk ziet men liever dat inwoners er samen voor zorgen dat het opgeruimd is en blijft rond de milieuparkjes. De plaatsing van camera's duurt in eerste instantie één jaar. Gedurende deze periode zal Twente Milieu bijhouden of dit werkt. Ook zal door de gemeente gekeken worden of afvaldump op andere locaties niet verder toeneemt, zoals in de buitengebieden. De plaatsing en gebruik van de camera's kost 30.000 euro. Dit geld komt uit de bijdrage van Nedvang via het afvalfonds voor het verminderen van de hoeveelheid restafval.

Meer maatregelen
Omdat cameratoezicht ook maar zo ver gaat, gaat de gemeente ook op andere manieren afvaldump ontmoedigen. Zo worden bij de milieupleintjes stickers geplaatst. Deze vertellen hoe veel minuten het kost om afval naar het brengpunt aan de Turfkade te brengen. Want, inwoners kunnen namelijk per jaar 500 kilo afval gratis inleveren. Daarnaast werkt de gemeente aan een andere creatieve oplossing. Zo komen er ook drukmatten die oplichten wanneer iemand afval bijplaatst. De gemeente knapt ook de bloementuinen bij de milieupleinen op. De gedachte: een nette, aantrekkelijk omgeving nodigt uit om dit net te houden. Ook voor deze maatregelen put de gemeente uit het afvalfonds; nog eens zo'n 30.000 euro.

Hardnekkig
Ook andere gemeenten hebben veel problemen met afvaldump; zo loopt dit in Enschede ook al jaren uit de hand als gevolg van het gedifferentieerd afvaltarief waarbij mensen per keer betalen voor aanbieden van afval. Dit geeft een perverse prikkel om het dan maar elders te dumpen.