Afbeelding
Foto:

Gratis asbestscans

TWENTE - De Provincie Overijssel biedt gratis asbestscans aan voor eigenaren van panden waar veel kinderen of jongeren komen.

De sanering van asbesthoudende daken is een hoge prioriteit voor de Provincie Overijssel, ook nu het verbod op asbesthoudende daken voorlopig van de baan is. Deze panden vormen namelijk wel in theorie een risico voor de volksgezondheid. Daarom stelt de Provincie Overijssel geld beschikbaar om honderd asbest-inventarisaties uit te laten voeren. Het gaat dan om gebouwen waar vaak kinderen en jongeren zijn; scholen, sportaccommodaties, manges of andere club- en verenigingsgebouwen. Zowel particuliere eigenaren, verenigingen en clubs komen in aanmerking. Met de gratis scan moet duidelijk worden of er asbest aanwezig is, waarna men eventueel kan besluiten om te saneren.


Risico
Asbest mag al sinds de jaren '90 niet meer gebruikt worden, maar er is nog wel veel oud asbest aanwezig in panden. In principe zijn de risico's voor de gezondheid niet groot. Maar bij bijvoorbeeld aftakeling van een pand of bij branden kunnen wel asbestvezels vrij komen. Inademing kan leiden tot ernstige en dodelijke aandoeningen. Het beschermen van de jongste doelgroepen is dan ook van belang. Meer informatie is te vinden op: www.overijssel.nl/thema's/asbest-dak