Afbeelding
Foto:

Einde aan Duitse tolplannen

TWENTE - Dinsdag kwam dan eindelijk het verlossende woord van het Europese Hof van Justitie: Duitsland mag niet zomaar een tol gaan heffen die alleen buitenlandse automobilisten treft. Het Hof oordeelde dat een soortgelijke insteek discriminerend is.

In Twente is met blijdschap gereageerd op de gerechtelijke uitspraak. De bekroning van een jarenlange strijd; de diverse Twentse burgemeesters voerden de afgelopen jaren vaak actie in zowel Nederland als Duitsland tegen de plannen. De Nederlandse en Oostenrijkse overheden maakten uiteindelijk een rechtsgang naar het Europese Hof van Justitie om duidelijkheid te krijgen.


De opzet
De Duitse tolplannen zouden aanvankelijk als opzet krijgen dat iedereen een vignet zou moeten kopen voor het reizen op specifieke grotere Duitse wegen. Maar, en hier ontstond de discriminatie volgens het Hof, Duitse automobilisten zouden dit weer terug krijgen door middel van een lagere wegenbelasting. Het zou dan effectief een discriminerende maatregel zijn, omdat dit alleen buitenlandse automobilisten treft.


Grote gevolgen
De Duitse overheid onderbouwde de tolplannen met het gegeven dat buitenlandse auito's en vrachtwagens gebruik maken van de wegen en zo de onderhoudskosten omhoog drijven, terwijl ze niet betalen via de wegenbelasting. Dit ging voor het gemak wél voorbij aan het argument dat een land zonder tolwegen aantrekkelijker is voor recreatie, toerisme en handel. Het is echter wel de vraag of met de gerechtelijke uitspraak de regeling helemaal van de baan is of in een andere vorm alsnog terugkomt. De Duitse overheid zou immers kunnen beslissen om ook Duitsers mee te laten betalen in de tol, hoewel dit weer politiek gevoelig zal liggen in Duitsland zelf.