Afbeelding
Foto:

Dag van de Bouw

ALMELO - Komende zaterdag 15 juni is de landelijke Dag van de Bouw. Deze dag is er van alles te beleven rondom het thema bouwen in de breedste zin. In Twente is deze sector oververtegenwoordigd; we hebben relatief veel bedrijven die actief zijn in de bouw en aanverwante sectoren. Momenteel draait deze sector weer op volle toeren!

Waar tijdens de economische crisis het werk vrijwel stil lag, kunnen de bouwbedrijven en aanverwante dienstverleners tegenwoordig de vraag amper aan. Er worden weer volop woningen en bedrijfspanden gerealiseerd en ook de Twentse gemeenten zelf trekken weer volop de beurs. Bij de bouw denken veel mensen vaak echter alleen aan dit soort zaken, terwijl deze ook juist erg druk is met veel infrastructurele projecten die tot de verbeelding spreken.


Leuke kennismaking
Om de bouwsector als geheel te promoten én de diversiteit te laten zien van bouwprojecten openen dit weekend veel bouwprojecten en bedrijven hun deuren. Bezoekers kunnen landelijk ruim 141 projecten bezoeken, waarvan een groot deel ook nog eens kindvriendelijk is. Zo kan men in Almelo een kijkje nemen bij de nieuwbouw van Emergo aan het Darwin 20. Emergo gaat op het XL Businesspark een nieuwe prouctiefaciliteit realiseren van ruim 13.000 vierkante meter. Het bedrijf specialiseert in het maken van prefab woonmodules, maar er is ook ruimte voor het nieuwe Emergo Energiesystemen. Bezoekers zijn zaterdag welkom van 10.00 tot 16.00 uur om een kijkje te nemen. Een ander project in Almelo is de herinrichting van de openbare ruimte in Haven-Zuid. Het bestaande riool wordt vervangen en er komt een nieuw hemelwaterriool. Verder komt er nieuwe bestrating, straatmeubilair en groenvoorzieningen. De bouwers plaatsen ook een nieuwe brug en verzetten zo'n 6.000 kubieke meter grond. Hier kan men van 10.00 tot 13.00 uur een kijkje nemen.


Heel divers
Ook elders in Twente zijn interessant, innovatieve projecten te bezichtigen. Zo bouwt men in Hengelo een opleidingshuis als onderdeel van de revitalisering van het Techniekhuis Twente. In Denekamp is het sportcomplex Dorper Esch geopend voor nieuwsgierigen; dit is een combinatie van nieuwbouw en vernieuwbouw. Het verduurzamen van panden is een belangrijk aspect van de moderne bouwsector. Kijk ook op: www.debouwmaakthet.nl