Afbeelding
Foto:

Wereld Bloeddonordag

TWENTE - Deze vrijdag 14 juni is de Wereld Bloeddonordag; op deze dag worden bloeddonoren bedankt, maar ook worden mensen aangespoord om zelf bloeddonor te worden.

Wereld Bloeddonordag bestaat al sinds 2004 en wordt elk jaar op 14 juni gehouden. Dit komt omdat 14 juni namelijk de geboortedatum is van de uitvinder van de bloedgroep, Karl Landsteiner. Deze dag heeft als doel om bloeddonoren te bedanken voor hun vaak levensreddende inzet. Zo komt dit bloed ten goede aan mensen op de spoedeisende hulp, bij operaties, voor inzet bij grotere calamiteiten en uiteraard ook voor onderzoek. Daarnaast worden delen van het bloed zoals plasma gebruikt voor specifieke doeleinden. Een vaste traditie rond deze dag is dat ook ontvangers van bloeddonaties donoren bedanken bij de diverse bloedafnamelocaties, waaronder in Twente.

Donoren gezocht!
Deze dag staat ook in het teken om mensen aan te sporen om bloeddonor te worden. In de regio Twente is het aantal bloeddonoren niet hoog en zakt dusdanig af. Daar moet dus flink verandering in komen. De meeste mensen die zich aanmelden doen dit in een soort haast en omdat het 'moet', maar jaarlijks meldden 1.300 bloeddonoren zich af als ze weten wat bloed doneren nou precies inhoudt.

Meer vrouwen
Gemiddeld zijn er meer vrouwen die zich aanmeldden als bloeddonor, dit komt vermoedelijk omdat vrouwen zich meer voelen aangetrokken om mensen te helpen en zijn daar meer maatschappelijk bij betrokken. Landelijk zijn er ruim 343.000 geregistreerde bloeddonoren. Zij doneren jaarlijks iets meer dan 435.000 keer bloed.

Bloed doneren
Voor veel mensen is het leven vanzelfsprekend, ze zijn gezond en kunnen van alles doen, maar niet voor iedereen geldt dit. Er zijn mensen die bloed nodig hebben om te blijven leven of om te genezen. Als je een bloeddonor bent, zorg je ervoor dat deze mensen weer een kans hebben om weer echt te leven en er ook van kunnen genieten. Een man mag maximaal 5 keer per jaar bloed doneren en een vrouw mag haar bloed drie keer doneren. Hoe vaak je wordt opgeroepen hangt af van je bloedgroep. Zo is de bloedgroep 0-negatief het vaakst nodig, omdat deze bloedgroep in noodsituaties aan elke patiƫnt kan worden gegeven. Meer informatie: www.sanquin.nl.