Afbeelding
Foto:

Voorlichting over babbeltrucs voor Almelose senioren

ALMELO - Senioren zijn helaas een geliefd doelwit voor criminelen. Ouderen zijn minder wantrouwend en alert op hogere leeftijd, waardoor gewiekste criminelen met een vlotte babbel zich graag richten op deze doelgroep. Om Almelose senioren weerbaarder te maken tegen babbeltrucs organiseert de politie op donderdagmiddag 20 juni een informatiebijeenkomst.

Exacte cijfers over slachtofferschap van babbeltrucs zijn lastig te geven; lang niet iedereen herkent een poging tot oplichting en slachtoffers doen ook lang niet altijd aangifte. Dat het ook in Almelo gebeurt, is een feit.

Vormen van babbeltrucs
Er zijn veel varianten van babbeltrucs en ook criminelen bedenken steeds weer creatievere vormen van oplichting. Zo komt dit voor als een hulpvraag: iemand belt aan en zegt zonder benzine te staan en of hij tien euro mag lenen. Of dat hij of zij een ongeluk heeft gehad en iemand wil bellen. Zij maken zo misbruik van uw gastvrijheid om binnen te komen. Eenmaal achter de voordeur probeert men vaak geld, sieraden of andere goederen te stelen. Er zijn ook andere varianten; waarbij mensen zich voordoen als medewerkers van de gemeente, thuiszorg, meterstand-opnemer of anderen met enige autoriteit. Een goed advies is om onverwacht bezoek niet binnen te laten en altijd te vragen naar een identiteitsbewijs. Dit schrikt veel van deze oplichters al af.

Misvattingen
Er zijn ook nog steeds misvattingen over babbeltrucs. Zo zijn het zeker niet altijd mannen die als oplichter actief zijn. Sterker nog, de vrouwelijke oplichter heeft in dit geval een voordeel omdat ouderen eerder geneigd zijn hen te helpen. Een andere misvatting is dat het alleen senioren overkomt; zij zijn weliswaar vaker slachtoffer, maar ook voldoende jongere inwoners trappen in dit soort trucs.

Voorlichting
De informatiebijeenkomst van de politie is op donderdag 20 juni van 14.00 tot 16.00 uur in het stadhuis in Almelo. De bijeenkomst is gericht op senioren, maar ook familie of vrienden zijn welkom. Aanmelden vooraf is niet nodig, maar zou wel fijn zijn. Dit kan dan via gemeente@almelo.nl o.v.v. 'babbeltrucs' of via 0546-54 11 11.