Buitenspeeldag op 12 juni

TWENTE - Buiten spelen is een belangrijk aspect van het opgroeien als kind. Lekker buiten ravotten met vriendjes en vriendinnetjes, misschien een beetje kattenkwaad uithalen en uiteraard: genieten van de vele speellocaties die de gemiddelde woonwijk rijk is. Komende woensdag is er extra aandacht voor het buitenspelen tijdens de landelijke Buitenspeeldag.

Buiten spelen is volgens Jantje Beton, drijvende kracht achter de Buitenspeeldag, steeds minder vanzelfsprekend. Dit zien we ook terug in de concrete cijfers. Afgelopen jaar voerde Kantar Public (voorheen TNS Nipo) onderzoek uit naar speelgedrag en de bredere trends. Dit wees uit dat drie op de tien kinderen nooit buiten spelen of slechts één keer per week.Kinderen spelen ook minder regelmatig buiten dan in voorgaande jaren. De hoeveelheid uren die zij buiten spelen is ook fors minder. Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor de dalingen. Zo speelt ruim 39 procent van de kinderen liever binnen, waarbij uiteraard de moderne elektronica erg aantrekkelijk is. Toch moeten we dit niet als enige factor zien. Net zo'n grote groep geeft namelijk aan dat speelplekken saai zijn. Nog eens 15 en 16 procent van de kinderen geeft aan te druk te zijn met school en hobby's.


Oplossingen
De saaie speelplekken zijn in ieder geval een factor waar ouders en gemeenten in Twente actief aan werken. Zo worden ouders en kinderen steeds vaker betrokken bij het inrichten van de speelplekken. Gemeenten moeten meer doen met minder geld, waardoor de nadruk vaak wel ligt op een stukje zelfredzaamheid en meehelpen in de buurt. Zo zijn er buurten die zich actief inzetten voor het onderhoud van lokale speelvoorzieningen.


Veel te beleven
Tijdens Buitenspeeldag worden door heel Nederland bijna 900 activiteiten gehouden. Ook in Twente zijn diverse leuke activiteiten te vinden. Kijk voor meer informatie op: www.jantjebeton.nl