Afbeelding
Foto:

Werknemers Soweco gerustgesteld door dagelijks bestuur

ALMELO - Wie in de sociale werkplaats van Soweco werkt, verliest niet z'n baan en ook niet z'n salaris. Dat is het bericht van het bestuur van Soweco aan werknemers uit de regio Almelo. Vorige maand werd besloten om na 50 jaar de stekker uit het bedrijf te trekken.

Soweco vierde onlangs nog haar vijftigste verjaardag, maar nu is door de gemeenten besloten om te stoppen met de sociale werkvoorziening van het bedrijf. Dit deed veel stof opwaaien binnen het bedrijf, met een hoofdvestiging in Almelo. Ook vanuit de omgeving waren de reacties over het verdwijnen van het bedrijf voornamelijk negatief. De overname houdt verband met de steeds aangescherpte bezuinigen vanuit Het Rijk op de sociale werkvoorzieningen. Soweco was al grotendeels in handen van zes Twentse gemeenten die aandelen hebben: Almelo, Rijssen-Holten, Tubbergen, Hellendoorn, Twenterand en Wierden. Het dagelijks bestuur, bestaande uit zes wethouders, stellen werknemers uit de regio Almelo nu gerust met een persbericht waarin ze vertellen over de aankomende veranderingen. De kern van de boodschap is dat er voor werknemers zo min mogelijk zal veranderen.

Dezelfde werkplek
"Voortzetting van de goede zorg voor de mensen die vanuit onze gemeenten bij Soweco werken vinden wij het allerbelangrijkste. Dit staat bij ons voorop in alle stappen die we de komende periode gaan zetten om een besluit te nemen over de toekomst van de sociale werkvoorziening in de regio Almelo. Wij bieden hen baanzekerheid én loonzekerheid." Zo luiden de woorden. Ook wil het bestuur benadrukken dat er voor deze werknemers weinig tot niets zal veranderen. Mensen behouden hun huidige baan en kunnen op dezelfde plek blijven werken. De meeste van hen hebben een beschutte werkplek of werken in de groenvoorziening. "Wat in de toekomst mogelijk wel gaat veranderen is de afzender van het loonstrookje." aldus het bestuur. De volgende stap is om te kijken of de dienst die Soweco biedt, per gemeente kan worden onderverdeeld voor een efficiënter verloop. Dit past in de trend waarbij de gemeente steeds meer (zorg)taken op zich neemt en lokaal uitvoert. Het idee erachter is dat gemeenten efficiënter om kunnen gaan met het beschikbare budget voor deze taken.

De gemeente was al langer nauw betrokken bij de werkzaamheden en diensten van Soweco. Het bedrijf bestond dankzij de subsidies vanuit de zes gemeenten, maar de gemeente Almelo is ook een van de belangrijkste opdrachtgevers voor de diverse projecten van Soweco. Toch wordt vanuit Het Rijk flink bezuinigd op de sociale werkplaatsen in het hele land. Gemeenten krijgen steeds minder budget voor deze subsidies en het wordt voor mensen moeilijker om aan een indicatie te komen voor de sociale werkplaats. Hierdoor daalt het aantal mensen met een SW-indicatie nog jaarlijks en hebben meerdere sociale werkplaatsen de afgelopen jaren hun deuren moeten sluiten. Deze veranderingen zijn voor de gemeenten reden om het bedrijf nu zelf in handen te nemen en betaalbaar te houden.

Vernieuwde aanpak
Bij de overname horen flinke veranderingen. De gemeenten bekijken nu hoe ze met een vernieuwde aanpak de juiste zorg kunnen bieden aan mensen met een SW-indicatie. Hierbij willen ze meer samenwerking met lokale bedrijven en een toekomstbestendige aanpak zodat deze vorm van zorg betaalbaar blijft. Besluiten zijn hierover nog niet genomen, zo wordt onderstreept in het persbericht van het dagelijks bestuur. "We zijn op dit moment bezig om alle puzzelstukken in kaart te brengen. Daarbij gaat het om de vraag wat we zelf willen als gemeente. Maar ook wat dat betekent voor de toekomstige samenwerking in de regio Almelo. Na de zomer worden alle puzzelstukken bij elkaar gelegd. We hopen aan het einde van het jaar een besluit te kunnen nemen."