Afbeelding
Foto:

Steeds minder rokers

TWENTE - Deze vrijdag is de internationale Wereld Anti-Tabaksdag, ook wel bekend als niet-rokendag. Sinds 1989 kennen we deze jaarlijkse dag, die als doel heeft om de grote gevolgen van roken onder de aandacht te brengen. In Nederland is er sinds de jaren '80 actief beleid tegen het roken, met inmiddels een duidelijk succes.

Het aantal rokers in Nederland is al sinds de jaren 90 gestaag aan het dalen. De overheid en gezondheidsorganisaties zetten in op zowel goede voorlichting over de gezondheidsrisico's, maar ook veel actief beleid om roken te ontmoedigen. Zo werden accijnzen op tabaksproducten fiks verhoogd door de jaren heen en er kwamen rookverboden in de horeca, bij bedrijven, in het openbaar vervoer en in veel (semi)openbare ruimtes. In 1990 rookte nog 42,3 procent van de mannen en 29,3 procent van de vrouwen. In 2017 was dit al afgenomen naar 26,9 procent bij mannen en 19 procent bij vrouwen. Lager opgeleiden roken nog wel relatief vaak ten opzichte van hoger opgeleiden. De daling was dus wel sterker bij de mannen dan de vrouwen. Dit zijn positieve uitkomsten; de kosten voor rook-gerelateerde zorg zitten tegenwoordig op ruim 2,4 miljard euro en er gaat veel leed schuil achter dit cijfer.


Jongeren
Ook bij de jongeren is het aantal rokers en tieners dat ooit gerookt heeft afgenomen. In 1992 had 52,9 procent van de scholieren ooit gerookt en 13,4 procent rookte dagelijks. In 2017 had 17,3 procent ooit gerookt en 2,1 procent rookte nog dagelijks. Deze sterke dalingen zijn onder meer te danken aan de actieve rookcampagnes gericht op deze leeftijdsgroepen, maar ook zeker door de striktere handhaving van de rookleeftijd. Jongeren onder de 18 helemaal weghouden van de sigaret is uiteraard moeilijk; net als met de alcoholleeftijd kunnen jongeren vaak via een oudere jongere wel aan dit soort genotsmiddelen komen.


Verkoop
Ook op het gebied van de verkoop zijn veel regels aangescherpt de afgelopen jaren. Zo zijn pakjes sigaretten voorzien van bijzonder onaangename foto's over de gevolgen van roken. Vanaf volgend jaar gaan de verpakkingen allemaal naar een geheel neutrale, saaie verpakking zodat er geen onderscheid is tussen de diverse merken. Dit voorkomt dat rokers zich aangetrokken zouden voelen tot een 'stoer' merk of een 'gezonder' merk of andere marketing-technieken.