Afbeelding
Foto:

Steeds meer registraties in het landelijke donorregister

TWENTE - De nieuw in te voeren donorwet komend jaar lijkt nu al het gewenste effect te hebben: steeds meer mensen hebben de afgelopen tijd hun keuze over wel of geen donorschap vast laten leggen in het register. Inmiddels heeft 42 procent van de Nederlanders boven de 12 jaar een keuze geregistreerd.

De keuze om al dan niet organen af te staan na de dood is op dit moment nog iets dat een actieve handeling vergt, of in ieder geval een gesprek met de familie om wensen duidelijk te maken. Maar het gevolg hiervan is wel dat veel mensen tot nu toe geen keuze vast hebben laten leggen. In zo'n geval beslist de familie over al dan niet doneren, maar ook dit gaat lang niet altijd door wanneer er onduidelijkheid of onenigheid ontstaat over uw wensen.

Ja of nee
Met deze achtergrond gaat op 1 juli 2020 de nieuwe donorwet in. Alle Nederlanders vanaf 18 jaar worden dan automatisch geregistreerd als 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Het is dus omgedraaid ten opzichte van het huidige systeem, waarbij mensen een keuze vóór donatie maken. Het actief maken van een keuze is belangrijk om duidelijkheid te scheppen in uw wensen. Inmiddels is 42 procent van de mensen van 12 jaar en ouder geregistreerd, ruim 57.000 meer mensen dan in april vorig jaar. Van deze geregistreerden geeft 31 procent expliciet geen toestemming voor orgaandonatie. Het lijkt er dus op dat inderdaad ook meer mensen bewust kiezen om juist wel orgaandonor te worden, wat goed nieuws is voor mensen die op een wachtlijst staan. Registreren kan via www.donorregister.nl